Поморийското езеро с престижен еко приз

Животът

29-11-2012, 06:06

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Званието “Син” глобус се връчва по инициатива на Международната организация WWN

Престижната международна награда “Син глобус” бе присъдена на Поморийското езеро, съобщиха от местната администрация.

Еко званието "Син" глобус се  връчва по инициатива на Международната организация World Wetland Network (WWN), която се занимава с опазване и управление на влажни зони, включени в списъка на Рамсарската конвенция. Шест отличия са били раздадени тази година, като над 2000 неправителствени организации по целия свят гласуват кой е заслужил важният еко приз. Освен България за доброто управление на зоните бяха поощрени още Япония, Нова Зеландия, Мадагаскар, САЩ и Перу.

"Сред най-големите успехи в управлението на Поморийско езеро като влажна зона е възстановяването на хидрологичния режим на езерото чрез ремонтиране на канала море-езеро. Каналът е единствената връзка на солената лагуна с Черно море и правилното му функциониране е от ключово значение не само за биоразнообразието, но и за солодобива и добива на лечебна кал от езерото", отчетоха експертите.

Поморийско езеро е естествена свръх-солена лагуна, включена в списъка на Рамсарската конвенция за влажните зони с международно значение от 2002 г. В южната си част то е свързано с морето чрез изкуствено прокопан канал. В района има солени блата, тръстикови масиви и солници. Част от дъното пък е покрито с лековита тиня. Езерото е разположено на миграционния път Via Pontica и е ключово място за над 270 вида птици, както и много други редки и защитени  видове.
Природолюбителите връчват и антинаградата "Сив глобус", която тази година отиде в в Южна Корея, Колумбия, Австралия, Хърватска и Бенин.