Сал' един Бойко не е достатъчен

Най-доброто от печата

29-11-2012, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ отрано работят активно с местните си структури

Най-работливият от най-работливите си отиде. Човекът, чието семейство имало общо 120 години трудов стаж и така придобило десетки имоти за десетки милиони, вече не е нито председател на Столичния общински съвет, нито областен координатор на управляващата партия. За имотите не се притеснявайте, те няма да напуснат Андрей Иванов. 

Смяната на върха на най-голямата организация на най-голямата партия обаче не е лична история, колкото и лично да я приема отстраненият. Дори от писмото с мотивите му за напускане личи, че не му се тръгва: “През последните две години името ми бе употребявано в общественото пространство в негативен контекст. Според мен зад това стоят нездрави политически интереси от страна на лица и партии...” Като бивши служители на МВР и лидерът на партията, и Иванов много добре знаят, че тази работа не става с писма, а с обаждане по телефона.

И че изобщо не става дума за Андрей Иванов, а за последователната линия на политика на ГЕРБ да отстранява силоваците от първата вълна и да ги замества с по-прагматични играчи.

Изминаващата година изобщо не се оказа добра за активистите на ГЕРБ с минало в МВР. Промяната в София беше последна в тази редица. Засега. Преди това с постовете си на областни координатори се разделиха бившият щатен следовател в Държавна сигурност Павел Димитров - във Варна, бившият директор на Окръжна следствена служба Димитър Лазаров - в Пловдив, както и бившият директор на Регионална дирекция на МВР Иван Петров - в Хасково. И тримата остават само депутати от ГЕРБ. 

Привлечените преди 3-4 години бивши колеги от службите очевидно са били полезни на Бойко Борисов и Цветан Цветанов с логистичните си умения. И очевидно преди изборите следващото лято на партията ГЕРБ трябват вече и политици, а не само полицаи. През 2009 година Бойко Борисов беше вълната, днес обаче е статуквото и само логистика не стига. Това е първата линия, която отчетливо се откроява в предизборното поведение на ГЕРБ. В някои случаи тя се припокрива с втората - изолиране на хората със скандален образ, а такива колкото искаш. 

През 2009 година много от избирателите във Велико Търново, както и в цялата страна искаха да гласуват за Бойко Борисов и със сигурност не са прочели имената на кандидат-депутатите в листата. На първо място беше съгражданинът им Христо Христов - колоритен местен бизнесмен, типичен герой на прехода със звучния прякор Ицо Пицата. След цял мандат управление на ГЕРБ, когато хората видяха, че промяната не е генерална, имената в листите ще бъдат четени по-внимателно. 

“Не може да ти е прякорът Пицата и да проповядваш каузата на ГЕРБ”, каза Бойко Борисов при обявяването на смяната на върха на великотърновската организация. На мястото на Христов беше сложен кметът на града Данаил Панов.

Интриги, липса на качества, загубени кметски избори - това са най-честите причини за партийните смени по места. Колкото и Борисов да твърди, че има дълга резервна скамейка с кадри, истината е различна.

Това ограничава избора и гарантира на ГЕРБ и нови бъдещи проблеми със структурите. На мястото на Иван Петров в Хасково например беше посочен кметът на Димитровград Иво Димов. Сигурно се чудите с какво ви е известен - ами с това, че твърди, че има диплома за висше образование, а въпросният университет не е издавал диплома на лице с това име.

В Кюстендил един депутат замени друг начело на партията. За Валентин Микев преди време бяха изказани съмнения за чистото му съдебно минало и той не успя да даде ясен отговор. И затова беше сменен с Кирил Калфин, който също е любопитна фигура - бивш съдия, после началник на митницата, после уволнен, после пак началник и така при три правителства.

И понеже проблемът с липсата на кадри в ГЕРБ е сериозен, ръководството реши да играе на сигурно - малко хора на много позиции. Така на областните управители в Пловдив - Здравко Димитров, в Пазарджик - д-р Дончо Баксанов, в Разград - Валентин Василев, им се наложи да поемат и партийните организации. На други места с това бяха натоварени депутати или ключови фигури в местната власт като председателя на бюджетната комисия в Общинския съвет на Варна Иван Портних.

Добрата новина за ГЕРБ е, че отрано работят активно с местните си структури. Лошата новина е, че продължават да избират сред малка група хора, които вече показаха какво могат. А когато една партия е била в управлението, избирателите в страната вече виждат всеки детайл - кой, къде, какво, с кого.

Изглежда, вече и за ръководството на ГЕРБ е ясно, че този път само с Бойко Борисов в екрана на телевизора няма да стане.