Хомеопатията е експериментално доказан терапевтичен метод

Най-доброто от печата

29-11-2012, 05:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

основава се на принципа на подобието при прилагане на динамизирани, безкрайно малки дози.

В броя си от 26 ноември на в. „24 часа” е публикувано интервю с Ивайло Савово, представил се като геофизик. В него той твърди,че е изпил 280 хапчета и, че хомеопатията е само захар и вода и, че хомеопатията е „псевдонаучна форма на медицина”... със силно езотерични основания.

Авторът твърди, че ако хомеопатията работи, трябва да изхвърлим в коша "всички медицински и когнитивни науки". Тази теза авторът лансира и в тв предаване.

Още на първата лекция по клинична хомеопатия лекарите се запознават със значението на числото на Авогадро и за невъзможността да бъде открита дори една молекула от тинктурата майка в хомеопатичен медикамент 15 СН. Това обяснява и "героизма" му да изпие без риск за здравето 280 таблетки.

Учудване буди и фактът, че редица публикации в авторитетни медицински списания както за двойно слепите плацебо контролирани проучвания за хомеопатичните медикаменти, така и за ефектите на безкрайно малките разреждания, проведени от известни учени като проф. Люк Монтание (стоящ далече от хомеопатията), са непознати за г-н Савов.

Демонстрираното непознаване на метода от г-н Славов, примитивните демонстрации и отричането на големия брой научни публикации, потвърждаващи ефектите от хомеопатичното лечение в авторитетни научни издания, противоречи на принципите, заложени в Етичния кодекс на българските медии. В него се посочва, че "на обществото може да се поднася само проверена и достоверна информация".

За мен като лекар с три специалности - анестезиология и интензивно лечение, токсикология и клинична токсикология, и 38 години клиничен стаж е непонятно как човек без елементарни познания по медицина може да прави генерални заключения в тази област. Още древните римляни са казали: "Обущарю, говори само за обувките!"

Поднесена е недостоверна информация, подвеждаща читателите и уронваща авторитета на българските лекари хомеопати. Хомеопатията е експериментално доказан терапевтичен метод, основаващ се на принципа на подобието при прилагане на динамизирани, безкрайно малки дози.

В Република България съгласно чл. 167, глава VI от Закона за здравето "хомеопатия се упражнява само от лекари - над 1200 медици, обединени в съсловна структура Българска медицинска хомеопатична организация (БМХО). БМХО е сдружение на практикуващи лекари хомеопати, завършили основен курс на обучение по клинична хомеопатия по програми, утвърдени от медицинските университети в София, Пловдив, Плевен и Варна. Организацията е учредена през 1999 г. и извършва своята дейност по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Тя защитава правата и интересите и споделя отговорностите на лекарите хомеопати.

Тя е асоцииран член на Българския лекарски съюз и колективен член на Съюза на медицинските специалисти в България. БМХО бе и сред първите сдружения на практикуващи лекари у нас, което прие, утвърди и депозира пред съсловната организация - БЛС, още през декември 2005 г. правила за добра медицинска практика по хомеопатия, съгласно изискванията на Закона за здравето.

Като лекар хомеопат, съчетаващ в своята практика както възможностите на конвенционалната медицина, така и тези на неконвенционалната медицина, искам да акцентирам върху основните правила на хомеопатичното лечение, залегнали в труда на д-р Самуел Ханеман "Органон на лечебното изкуство":

1. "Най-високото призвание на лекаря е да прави хората здрави, наричам това лекуване."
2. "Най-големият идеал на лечението е да възстановява бързо, безвредно и трайно здравето."
И може би и за г-н Славов важи забележката на Ханеман в този параграф: "...да не обясняват нещата, облечени в неразбираеми думи и по един абстрактен и надут начин, тъй че да прозвучат много учено и да смаят невежите."

И това са думи г-н Славов по отношение на конвенционалното за времето си лечение, обосновано на когнитивните за времето си науки. Вероятно бъдещето ще бъде критично и към нашето познание в някои от сегашните му проявления.

Не забравяйте, че времето на примитивизма в медицината и в науката въобще остана в историята.
Като председател на легитимна и представителна организация на лекарите хомеопати в България изказвам своето несъгласие с начина, по който бе представен този лечебен метод.