Връщат Царя

Реставрираният паметник се завръща пред парламента

Днес започват монтажните работи по поставянето на реставрираната статуя на Цар Освободител на площад "Народно събрание".

Само преди седмица кран постави два от конете в композицията на паметника – тези на Княз Николай Николаевич и Граф Игнатиев.

"Конят на Цар Освободител има нови перфектни крака, с перфектна конструкция от неръждаема стомана, която ще гарантира много дълъг живот на фигурата на открито", обяви координаторът на проекта Любомир Петров.

Свалянето на паметника през септември и реставрацията му предизвикаха ред дискусии в общественото пространство за това дали има или не проект за тази реставрация.

Първоначално след демонтажа с отрязването на краката на коня, паметникът беше захвърлен без охрана в леярна в софийския квартал Требич.

Впоследствие стана ясно, че цялостният ремонт се осъществява със средства от руската хуманитарна фондация "Поколения", която е заделила сумата от 500 000 евро.

Паметникът на Цар Освободител е дело на известния италиански скулптор Арналдо Дзоки. Той е открит тържествено през 1907 година.