София зове китайците да идват: планини, минерални води, история...

Мисия София

29-11-2012, 07:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Зам.-кметицата Ирина Савина с яка реклама пред китайски журналисти

София е модерна европейска столица и атрактивна туристическа дестинация, предлагаща разнообразни възможности за своите жители и гости, обяви зам.-кметът на Столичната община Ирина Савина пред водещи китайски журналисти, които посетиха България по покана на икономическото министерство, за да рекламират страната ни в Китай.

"Полагаме много усилия, за да разгърнем максимално потенциала на града си и да се възползваме от огромния ресурс, с който разполага – планини и геотермални минерални извори, богата култура, древна история и археология, която разкриваме непрекъснато", допълни тя.

На срещата Савина изтъкна, че Столичната община се стреми да направи от София по-гостоприемен, по-зелен, по-приветлив, по-чист и по-удобен град.

"Работим непрекъснато за цялостното подобряване на градската среда. Близо 2 милиарда лева са инвестициите, направени през последните 2-3 години в строителството на метрото, в реконструкцията на подземната и пътната инфраструктура, в обновяването на паркове и зелени площи, в създаването на нови пешеходни зони и велоалеи", похвали се тя.

По думите й данните сочат, че броят на туристите в София непрекъснато расте.

Ирина Савина допълни, че създаването на нови атрактивни продукти, с които да се асоциира София като туристическа дестинация е друг основен приоритет, по който Столичната община работи.

"Това, с което провокираме интереса на туристите към София в последно време е представянето на богатото културно-историческо наследство по нестандартен начин. Огромен интерес предизвиква античния археологически комплекс Сердика, който беше разкрит при изграждането на метрото и който, макар и още незавършен, привлича стотици посетители ежедневно.

Не по-малко впечатляваща е базиликата "Св. София", където догодина врати ще отвори уникален археологически музей.

Други важни проекти, по които работим са адаптацията на Централната минерална баня за Музей на София. В краткосрочен план предстои да насочим усилията си и към развитието на планинския, спа и уелнес туризъм", посочи тя.

"Затова съм сигурна, че всеки гост на столицата ни, от всяка точка на света, ще намери причина да я посети повече от веднъж", завърши срещата Ирина Савина.