Ставаш мама с едно боцване

Най-доброто от печата

29-11-2012, 06:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Щадящата ин витро терапия се поема от НЗОК

"Щадящата терапия много ме улесни", признава Велина. Д-р Георги Стаменов, при който младата майка се лекува, й поставил инжекцията в София. И когато Велина се върнала под тепетата, не се наложило да търси дори медицинска сестра. След първата седмица по преценка на д-р Стаменов се наложило да се прибавят още няколко стимулиращи инжекции, но все пак били спестени цели 13 боцкания. Новата лекарствена схема се покрива от Фонда за асистирана репродукция към здравното министерство (МЗ). Държавата заплаща терапия в рамките на 5000 лв. за жени до 43 г., които не могат да забременеят. Всяка кандидат-майка има право на 3 опита. От началото на 2012-а фондът е одобрил 3180 молби. 
"Прекарала съм две операции заради ендометриоза и лекари ми бяха казали, че едва ли ще мога да имам деца, разказва Велина", която доскоро работела в туристическа агенция. Има зад гърба си един неуспешен опит за ин витро. Вторият път обаче се получило. Когато видяла двете чертички на теста, онемяла от радост, но не повярвала на очите си. Направила втори - и той показал същия резултат. Младата жена обаче приела благата вест за реалност едва когато и ехографът потвърдил бременността. 
Вели чака две момчета близнаци които трябва да проплачат през февруари 2013 г. Надява се да отглежда синовете си в родината. "Работихме със съпруга ми известно време в Гърция, но не престанахме да се чувстваме емигранти през цялото време", разкрива чаровницата. Затова пък е научила гръцки перфектно и това й помага да си докарва пари с преводи.

"С новия метод се подобрява качеството на ембрионите, които връщаме в майката, коментира д-р Георги Николов. "Това ни кара да помислим по колко ембриона трябва да връщаме в матката, тъй като се увеличават многоплодните бременности", уточнява АГ специалистът. Според него е важно на базата на съвременната медицина да се потърсят решения, които да помагат на стерилни жени да стават майки, но да износват по едно бебе, а не по две
по три и повече.

"В нашия център сме приложили новата стимулация на около 50 жени", доволен е д-р Николов. Част от ембрионите, получени след активизиране на яйчниковата дейност, се замразяват. Това дава възможност да се ползват за ин витро оплождане по-късно - в случай, че първият опит е неуспешен, без да се прибягва до повторна хормонална стимулация.