Астероид затрива Земята през 2029

Най-доброто от печата

29-11-2012, 06:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Кеймбридж създават център, който ще проучва заплахите за човечеството

Краят на света по всяка вероятност няма да настъпи на 21 декември тази година, уверяват учени по света. Вместо това причина за Апокалипсиса може да стане сблъсък на астероид със Земята или бунт на машини, по подобие на филма "Терминатор".
Съществува реална опасност астероид да се сблъска с планетата ни. Това, според изчисленията, ще стане на 13 април 2029 г., съобщава сайтът Вести.ру.

Става въпрос за астероида Апофис, който е открит през 2004 г. и оттогава движението му се следи отблизо, тъй като се очаква траекторията му да се пресече със земната. Космическият обект може да предизвика катастрофа, ако при преминаването си попадне в гравитационното поле на Земята и бъде привлечен от нея. Повечето учени не допускат толкова голямо приближаване, че земната гравитация да окаже смъртоносно влияние, но има и такива, според които това е реална опасност.

Астероидът има маса 50 милиона тона и диаметър 320 метра, като се носи към Земята със скорост 45 000 км/ ч и според песимистите, ако наистина се приближи опасно до планетата ни, никакви земни опити да го отклонят няма да имат ефект.

Според британски учени от университета "Кеймбридж" пък краят на човечеството може да бъде причинен от машини, по подобие на нашествието на роботите във филма "Терминатор". В университета ще бъде създаден специален Център за изследване на екзистенциалния риск, в който ще се съберат видни учени и философи, които ще проучват как развитието на технологиите и изкуствения интелект ще се отрази на съдбата на човечеството. Сред работещите в центъра ще е астрономът Лорд Рийс, който през 2003 г. издаде книга, в която обяснява как човечеството ще се самоунищожи до 2100 г.

Според Рийс и колегите му създаването на суперинтелигентна машина вече не е възможно само в научната фантастика. В центъра ще се изследват всякакви въпроси, които могат да причинят заплаха за човечеството - от развитието на биотехнологиите и нанотехнологиите, до екстремните климатични промени и дори изкуствения интелект.