Гонят чиновниците "парашутисти"

Най-доброто от печата

29-11-2012, 06:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Държавните служители ще се назначават само след конкурс

Правителството смята да ограничи броя на чиновниците, които започват работа в държавната администрация, без да са положили изпит. Това стана ясно вчера след като кабинетът прие доклада за подобряване управлението на човешките ресурси в държавната администрация.

 

Точният брой на „парашутистите” в администрацията не е ясен, но от следващата година ще се орежат всички възможности за шуробаджанащина при назначенията. Това ще стане с промени в Закона за държавния служител, които ще бъдат готови до месец. Така всеки кандидат-чиновник ще трябва да мине през конкурс, за да бъде назначен.

 

Съветът за административна реформа се похвали с плавно увеличаване на доходите на чиновниците. В началото на септември 2012 г. средната заплата в министерствата е била 1181,72 лв., което представлява увеличение с 13,16% спрямо юли. Ръстът е постигнат, 

без да се отпускат допълнителни средства  от централния бюджет, а само благодарение на вътрешното преструктуриране на държавните ведомства.

 

Увеличението на заплатите в държавните агенции е 9,27%, като средният размер на възнагражденията там достига 697,91 лв. С 16 на сто пък са скочили парите на служителите в изпълнителните агенции, се казва още в доклада.

 

В резултат на провежданата политика за оптимизация на държавната администрация между август 2009 г. и август 2012 г. около 30 структури са закрити или преобразувани с цел постигане на по-голяма ефективност. Числеността на централната администрация е свита с 9954 щатни бройки , което е 13,84% за последните две години.

 

Въвеждането на новия модел на заплащане създаде ясни правила за формирането и увеличението на работната заплата, а допълнителните възнаграждения са само за постигнати резултати, като справедливо отчитат приноса на всеки отделен служител, уточняват от Министерството на финансите.

 

След направените промени през това лято размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати на отделен служител за една година не може да надвишава 80% от начислените му за съответната година основни заплати. Общият размер на разходите за допълнителни възнаграждения пък не може да надхвърля 30% от предвидените за месечни възнаграждения и задължителни осигурителни вноски.

 

Според разчетите на финансовото министерство, ако преструктурирането на държавната администрация продължи, ще се освободи финансов ресурс, който може да се използва за последващо увеличаване на заплатите в министерствата. Така ще се привлекат по-високо квалифицирани служители.