"Хюрем" с премиера в Пловдив днес

Мисия Пловдив

29-11-2012, 07:25

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Представянето на книгата ще е в "Хермес-Централ“

Днес в книжарница “Хермес-Централ” ще се състои премиерата на българското издание на романа “Великолепният век: Хюрем” от турската авторка Демет Алтънйелеклиоглу, нашумяла с поредицата исторически романи “Султанатът на жените”.

Романът е първият от поредицата и разказва за драмата, която изживява Сюлейман Великолепни, разкъсван между държавните дела и любимата жена Хюрем.

Една приказка, която започва от безкрайните руски степи и достига до двореца на Сюлейман, най-могъщия владетел на Османската империя.

Романтичната история на изпепеляващата любов между Хюрем и Сюлейман Великолепни, която почива на исторически факти, е залегнала в основата на турската телевизионна мегапродукция “Великолепният век”, която в България се излъчва в праймтаима на TV7 . Представянето на романа съвпада със старта на втория сезон на популярния сериал, който зрителите ще могат да наблюдават от 26 ноември всеки делничен ден.

Авторката Демет Алтънйелеклиоглу е родена в Анкара. Завършва Анкарския колеж на Турската образователна асоциация, както и Факултета по политически науки към Висшето училище по печат и разпространение. Защитава магистърска степен в университета Хаджеттепе на тема Комуникации при възпитанието. От 1980 г. се занимава с продуцирането на стотици предавания по програмите на ТРТ. Била е мениджър на различни равнища. Превела е и продължава да превежда множество романи. Демет Алтънйелеклиоглу е женена, майка на едно дете и живее в Истанбул.

Автор е на поредицата исторически романи «Султанатът на жените», която разказва за петте най-влиятелни жени в историята на Османската империя за период от 130 години: Хюрем (2009), Михримах (2010), Нурбану (2010), Кюсем (2011) и Сафие (2011). Книгите са преведени на няколко езика. Още първата книга за Московската наложница Хюрем й донася изключителен успех. Авторката непрекъснато получава покани за гостуване в Русия, Гърция, арабските страни и др.