Моралът български струва много мангизи

Без цензура

29-11-2012, 10:35

Снимка:

Sofiautre

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Как будка за цигари се озова до вход на столично училище

Тате, знаеш ли, моя съученичка я хванаха да пуши в тоалетната!?

Това проехтя в ушите ми предната вечер, замълчах си, но се замислих какъв пример давам и аз на детето си, след като пуша като строшен комин. Уж трябва да го науча кое може, кое – не, кое е морално, кое – не, но уви. Все си намирам извинения, за да ги спра – цигарите, а като гледам не съм и единственият.

Та да се върна на ученичката с цигарата, та тя е само на 11 години, в пети клас. Добро дете е, познавам я, че и майка й. Но? И тя сигурно като мен е говорила, че за всяко нещо си идва времето, че не е добре да се пуши, защото е малка, че не е добре... още куп неща.

А кое е добре? Добре ли е на 50 метра от училището на сина ми да плеснат будка на Булгартабак, новичка, цялата облепена с фолио на "Victory", а най-отдолу да пише: Пушенето вреди сериозно на Вас и на другите около ВАС... Какъв смях само ме обзе, но и гняв.

Само допреди няколко години имаше забрана подобни павилиони да стоят на входовете на училищата, вече я няма. От 2009 г. я няма. Сигурно затова тази са я закотвили така нагледно на пазарчето в столичния квартал Младост-3, досами 81-во СОУ "Виктор Юго".

Позагледах се в нея, затворена е все още, но скоро ще отвори кепенци и се запитах, даже и да се скъсам от приказки със сина ми, какво ще постигна, след като държавата лицемерно забранява пушенето. Цяла София е облепена в билборди на цигарени компании, но не мога да припаля цигара в бара, но за сметка на това - детето ми като ходи да си купи закуска, защо да не си купи и кутия цигари.

И да не ми излизат с обяснението, че цигари не се продават на лица под 18 години, та на този пазар основният поток е от ученици.

Веднъж продавачката ще каже: Забранено е! Втори път ще каже на детето ми: Забранено е!, трети, четвърти, пети... десети. А тя, горката откъде ще вземе заплата, та нали трябва да продава тютюна, затуй са я сложили. Лицемерно, нали? Но вярно!

Само да вметна, че на още стотина метра от будката е Общината, така ли не се намери някой чиновник, най-вече този, който е разрешил "Victory"-то да е тук, да се замисли, че е до училището и да не допусне слагането й. Пък може и детето й/му да учи тук. Или си вика: Моето няма да запали скоро цигара.

"Абсурд е това", подвикна ми тази сутрин майка, която водеще дъщеря си на училище – "Абсурд е тук да се продават цигари".

Нейните думи поде магазинерка от близък павилион: "И аз продавам цигари, но не съм си пльоснала рекламата под носа на учениците. Морално ли е това? А?", ехтеше гласът й.

Само едно нещо ще кажа и ще завърша, у нас явно моралът струва много мангизи. А те, мангизите, затварят очите.