Античният театър грейва нощем (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

29-11-2012, 11:45

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Сдоби се с ново осветление, ремонт на сцената и съблекалните и рампа за инвалиди по "Красива България"

Античният театър в града се сдоби с ново художествено и сценично осветление. Направен е и пълен ремонт на сцената и на съблекалните за актьорите. Това е свършено по втория етап от обновлението по проект на "Красива България“ като общата сума е за повече от 400 хил. лева. Държавата и община Пловдив също са имали дял във финансирането. 

Кметът на града Иван Тотев и социалният министър Тотю Младенов посетиха обекта тази сутрин. Тотю Младенов бе поканил специално председателя на Асоциацията на хората с увреждания Минчо Коларски, за да тества новата рампа за инвалиди. Горните редове на Античния театър ще са изцяло пригодени за трудноподвижни хора. Рампата ще може да се ползва също и от майки с колички и пенсионери.

Кандидатстването по програма ''Красива България'' ще продължи до 28 януари. Пловдив участва с довършването на къща ''Клиянти'', една от перлите на Стария град. "Общината ще вложи в ремонта около 200-300 хиляди лева, така че къщата най-сетне да бъде завършена'', коментира Тотев. Общо за година финансирането по ''Красива България'' е 6 млн и половина. То ще се запази и за 2013 г., съобщи Младенов. Едно от изискванията по проекта е да се наемат безработни хора, което е помощ за регионите.

След Античния театър министърът и кметът се отправиха към ОДЗ „Космонавт“. Детската градина също е ремонтирана по проект „Красива България“. С 300 хил. лева е подновена изцяло сградата отвън, сменена е дограмата, сградата е санирана, отвън е боядисана в свежи цветове, има ТЕЦ и благодарение на новата изолация е енергийно ефективна. 

С цветя и топли думи малките посрещнаха важните гости.

В градината в момента има 240 деца, което я прави най-голямата в града. Строи се още едно крило, с което общият брой на малчуганите ще стане 350. С разширението и след завършването му ''Космонавт'' ще бъде най-големия такъв обект в Пловдив, а може би и в областта, коментира Тотев.