Рамбо и Конан изтрепаха родните прилепи

Общество

29-11-2012, 12:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Непобедимите" снимали незаконно в Деветашката пещера, реши ВАС

Снимките на екшъна "Непобедимите 2" в Деветашката пещера са незаконни.

Това се разбира от решението на ВАС, което потвърждава решението на Административен съд - Плевен.

Делото стигна до ВАС след жалбата на РИОСВ Плевен и "Ню Бояна Вибурно" ЕООД. Още през февруари административните съдии в Плевен решиха, че местната екоинспекция е дала неправомерно разрешение.

Припомняме, че до скандала се стигна по време на снимките на филма "Непобедимите 2" - след екшън сцена, снимана в Деветашката пещера, когато след нея експерти откриха мъртви и изтощени стотици прилепи, събудени по време на снимките на холивудския филм.

През ноември 2011 година, граждани, експерти по изследване на прилепите, спелеолози и неправителствени организации сигнализираха държавните институции, че снимането на филма "Непобедимите 2" в Деветашката пещера, не само има крайно негативно въздействие върху зимуващите прилепи в нея, но и нарушава редица закони и нормативни актове.

Последва жестока полемика на природозащитниците с МОСВ и РИОСВ - Плевен и истинска "медийна битка" по случая, в очакване съдебната власт да се произнесе.

Съдът в Плевен се произнесе на 23 февруари 2012 г. в полза на природозащитниците, сега същото стори и ВАС.

Освен скандала - по време на филма загина един каскадьор. Това стана при взрив в гумена лодка с двама каскадьори на язовир "Огняново" край Елин Пелин.