Събраха историята на СДС в книга

Животът

29-11-2012, 12:13

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сборникът излиза през декември

В началото на декември на книжния пазар ще се появи „История на СДС (07.12.1989 – 07.12.2009). Дати, събития, личности”.

В този сборник няма страсти, коментари и лични позиции на съставителя. Публикувани са само исторически дати, събития и основни действащи лица в тях, свързани с предпоставките, учредяването и дейността на Съюза на демократичните сили в периода от създаването на коалицията на 07.12.1989 г. до юбилейната двадесета годишнина на вече партията СДС на 07.12.2009 г. Сборникът съдържа важни моменти и факти, които имат отношение или са повлияли върху политическата ситуация в този период.

Историята на СДС е проследена не само чрез участието в политическия живот на страната – в Парламента, в изпълнителната национална, регионална и местна власт, а и във вътрешно-партийния живот, за който все още много малко е известно.

Публикувани са и кратки, някои от тях публично известни биографични бележки за основните участници в историческите събития, както и техните снимки. Освен за дейците на СДС, са включени и справки за дисиденти и участници във възникващите първи опозиционни организации, за които малко се знае. Посочена е и принадлежността към структурите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на оповестените от комисиите през последните години лица.

В приложенията са включени списъци на министрите, народните представители и областните управители от СДС и техните коалиционни партньори през обхванатия период.

Автор е Донка Ботева. Тя е историк, а цялата й трудова биография е в областта на архивистиката.

Този сборник може да бъде полезен не само за историци, политолози, социолози и други изследователи на най-новата история на България, а и за всички, които преживяха бурните години на преход от комунизъм към демокрация.