Младенов не смее да каже за коледните надбавки

Животът

29-11-2012, 14:40

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Енергийни помощи ще има за 220 хиляди българи

Още не е ясно дали пенсионерите ще получат така чаканите коледни надбавки. Следващата седмица предстои вицепремиерът Симеон Дянков да каже какви са финансовите разчети.

Едва тогава ще може да се определи дали пенсионерите ще получат допълнителните пари, каза в Пловдив министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По думите му, когато финансовите параметри станат ясни, от министерството ще обсъдят с Националния осигурителен инсититут и синдикатите по какъв начин ще бъдат разпределени средствата.

Младенов е оптимист, но не посмя да обещае нищо конкретно, въпреки настояването на пловдивските репортери. ''Да видим как върви изпълнението на бюджета за месец ноември и ако е като предходните мисля, че ще има допълнитени средства'', допълни той.

Министърът призна, че у нас има трудности на пазара на труда, като социалното ведомство опитва да компенсира заетостта по програма ''Развитие на човешките ресурси''. Близо 70 000 души работят в страната по тези програми и мерки. В Пловдив те са около 700 души.

Преди една седмица община Пловдив получи 6 договора на стойност 1 млн. и 200 хиляди лева за лични асистенти за хора с увреждания. В областта проектите са 12 на стойност 2 млн. и 400 хиляди лева.

''Така безработни намират работа и в същото време се освобождава един член от семейството, на който се е налагало да се грижи за трудно подвижния човек'', утони министърът. Догодина личните асистенти ще бъдат 17 хиляди в цялата страна и ще обслужват над 30 хиляди хора с увреждания и възрастни.

Промяна има и при броя на получаващите енергийни помощи. Тази година те ще са с около 10 хиляди повече. Общият им брой е над 220 000. Първият транш от помощите за отопление вече са преведени, а тези които още не са ги получили, ще ги вземат най-късно в понеделник.

В момента се водят преговори между министерствата на труда и социалната политика и земеделието и храните, и БЧК за увеличение с около 40 – 50 000 души на контингента от хора, които да получат храни за бедни, съобщи още социалният министър.