Българин да се наричам... ама първо 600 бона

Общество

29-11-2012, 13:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депутатите свалят мизата, обсъждаха да е милион

Българско гражданство да се получава срещу покупка на недвижим имот, като условието е цената на имота да не е под 600 000 лева.
Тази промяна в закона за насърчаване на инвестициите обсъждат депутатите.

Първоначалната идея беше условието да е цената на имота да не е под 1 млн. лева, но в пленарната зала депутатът от ГЕРБ Любен Татарски предложи да се запише по-ниската цена. Изненадващо правната комисия се обяви против идеята, а депутатите от опозицията настояха тя да бъде оттеглена, съобщи "Дарик".

Корнелия Нинова от левицата смята, че така се заобикаля Законът за българското гражданство.

"Скатавате го уж да мине пак тихомълком без да се съобразите с мнението на Министерството на вътрешните работи, без да се съобразите със сигналите за националната сигурност, без да се съобразите с това, че тези текстове са още една пречка за приемането на България в Шенген", заяви тя от трибуната.

"Има специални служби, има органи, които да следят доколко тези инвеститори са читави или не са. 600 000 лева по морето може и да са нищо, но за град в централната част на страната са много", контрира я Любен Татарски.

"За мен това също не е инвестиция и не може, и не следва да се придобива статут на постоянно пребиваващ, а оттам веднага да се отива на възможност за придобиване на българско гражданство за това, че някой си е купил два апартамента някъде в страната", изтъкна пред колегите си в залата председателят на правната комисия Искра Фидосова.

Татарски отговори, че "даже и това да е ефектът, тези малки приходи в държавната и общинската хазна и запълването на тези празни апартаменти в блоковете, които има почти навсякъде, със собственици също не е лошо, защото те идват тук със своите семейства. Макар и факта, че те няма да имат нужда от виза, да кажем от Русия, за да дойдат в България, не виждам какво лошо има в това", допълни той.