Иван Иванов: Повече от 100% спад на израелските туристи след атентата

Туризъм

29-11-2012, 13:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Въпреки твърденията, че догонваме изоставането заради взрива на летището, спадът е изключително рязък

"В поредица интервюта на държавни отговорни институции бе обявено, че ние догонваме изоставането от 18 юли. Трябва обаче да бъдем максимално откровени, ясни и точни - спадът на израелския пазар възлиза на повече от 100% спрямо 2011 г.", заяви председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

Според данните освен израелските туристи чувствително занижение на почиващи има и от скандинавския пазар.

"Не можахме да се справим въобще със скандинавския пазар. За  Швеция имаме среден ръст за май, юни, юли,август, септември и октомври 41%, Люксенбург-31%, Финладния запазва спада си, миналата година са отчетени 41%, през настоящата отново толкова. За Норвегия като изключим месец септември спада е 24%, Нидерландия 17%", обобщи в цифри Иванов.

Той допълни, че рязък спад в резервациите се наблюдава и от Ирландия.

Този пазар е бил изключително добър за нас в минали периоди, през тази година обаче се бележи близо 60% спад. Дали атентата на летището в Бургас е повлиял върху тези страни Иванов не се нае да коментира. Като цяло по негови данни и въпреки събитията , според болшинството туроператори и хотелиери през сезона е имало баланс между търсенето и предлагането.

Повече подробности около отчета на Камарата в Бургас очаквайте по-късно!