Водна пара ще разхлажда разходките по "Богориди"

Мисия Бургас

29-11-2012, 13:15

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Oколо Грамофона ще се изгради площадче с вода, пейки и зеленина

Цветарници с пълзяща растителност и система за оросяване с водна пара са част от решенията на общината за разхлада по "Богориди" през лятото.

Иновативните за града въведения са заложени в проекта за 100% ремонт на емблематичната улица, за който местната администрация ще кандидатства за европари.

"Предвидили сме елементи, които малко да подобрят климата на улицата, висок цветарник, система за поливането на зелените островчета и система за оросяване. Тя ще пръска водна пара във въздуха и ще разхлажда, тъй като улица "Богориди" почти през целия ден е много напечена”, каза за Burgasutre гл. архитект Веселина Илиева.

Специалистите обясниха, че дърветата не са вариант за озеленяване на улицата от "Лермонтов" нагоре, тъй като алеята ще се стесни и преминаването на пожарни ще бъде невъзможно. 

Освен това около Грамофона ще се изгради площадче с водна площ, пейки, зеленина. Там ще бъдат обособени и места за арт изяви на талантливите бургазлии, стана ясно още по време на срещата.

"Няма как да има много драстична намеси в характера на улица “Богориди", тя е недвижима културна ценност. Проектантите имат предложение за изграждане на огради, еднотипно озеленяване, зацветяване по фасади, включително и тенти, но това е следващата стъпка, която община Бургас ще регламентира и ще задължи собствениците да изпълняват, но след като я реконструираме”, допълни арх. Илиева по време на общественото обсъждане.

Зона с водни ефекти, нова настилка и озеленяване пък планират за площад “Тройката” от общината.

"Предвидено е подземно преминаване на улица "Княз Борис", така че тя да продължи по "Гурко" и да се осъществи напречна връзка южно от паметника без да прекъсва пешеходното движение и да облекчи трафика", каза арх. Илиева.

Предложеният още преди две години и широко обсъждан подземен паркинг в зоната обаче няма да бъде реализиран. Причината е, че по тази оперативна програма не се осигурява финансиране за такива проекти. Освен това подземният паркинг, който вече се изгражда на площада пред църквата "Св. Св. Кирил и Методий", както и плануваният минимум на две нива на мястото на “дупката” до съда напълно могат да поемат нуждите на района, подчертаха експертите.

Досега местната администрация е реализирала проекти за над 8 млн. лв., като амбициите са да се спечелят нови 5 млн. лв. Също така има възможност за кандидатсване за отделни обекти, а не цял проект, като максималното финансиране е до половин милион лева. Крайният срок е средата на януари. Това е и последната възможности да се черпи от финансовия ресурс на ОП Регионално развитие, тъй като програмният период 2007 – 2013 изтича.