Обява за работа: Търсим млади хора, заплата 600 лева

Мисия Пловдив

29-11-2012, 14:09

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Набират хора с чужд език и познания в сферата на високите технологии

Популярните колцентрове, които до момента откриваха работни места само в столицата, идват и в Пловдив. Най-голямата фирма у нас за аутсорсинг услуги открива офис в града през декември на бул. ''Дунав'' 5. Дружеството обслужва големи телекомуникационни и банкови компании от разстояние. Tърсят предимно завършващи образованието си младежи, които владеят минимум един чужд език и имат познания в сферата на високите технологии. 

''Вече сме подписали 15 трудови договора, а в началото на януари ще се стремим да бъдат 50, с напредването на времето се надяваме да станат 150'', каза Стефан Бумов, изпълнителен директор на Софика Груп. Пловдив се е конкурирал с други големи градове, но от фирмата са заложили на града ни, защото тук е концетрирана академична общност и подходяща бизнес среда. ''Заплащането при нас е по-високо от средното за региона'', каза Бумов като не поиска да уточни сума. Между 600 до 650 лева са заплатите в новооткрития колцентър, научи Plovdivutre.bg. В София тези, които имат опит и владеят повече от един чужд език получават четирицифрени суми.

8 висши университета в града ни всяка година бълват млади специалисти, което е един от факторите компаниите да избират новите им офиси да бъдат тук. ''Нека младежите  да знаят, че има фирми, които ще им предложат добри заплати само, ако те се усъвършенстват и работят над уменията си'', предупреди кметът Тотев. По данни на Бумов у нас едва 12 % от завършилите са подготвени да започнат работа. За сравнение в Полша те са 27 %. ''Не стоим на опашката в Източна Европа. Например в Румъния готовите кадри са 8 %, но идеята ни е качествено подготвени специалисти да са повече'', казва той. Амбициите на компанията са от общо 700 заети в столицата и тук, броят на работещите да нарасне на 1500.