„Бургас офроуд 2012” - Авто Кеч и много адреналин

Спорт

29-11-2012, 15:24

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Бургас офроуд 2012” стартира край Българово

Състезанието стартира на 6-и декември, а накрая ще остане най-добрият

Уникално офроуд шоу готвят от GEA OFF ROAD 4x4 и VROMOS.com за празника на Бургас - Никулден. Състезанието ще се проведе в дните от 6-и до 8-и декември, а организаторите обещават зрелищно шоу и много адреналин.

Мощните джипове на състезателните екипи ще изреват точно в 10.30 часа на 6-и декемри в кв.Сарафово, пред хотелски комплекс "Атлантис". Участие в надпреварата ще вземат близо 25 екипа, като сред тях има и международно присъствие. Заявка за участие е направена и от турски състезатели, които ще се състезават с още 15 наши в клас Т1. В клас Т2 са включени 8 от гиганските возила. Сред заявилите участие има и няколко дами, които обаче по нищо не отстъпват на силния пол.

Първия ден екипите трябва да изминат около 140 км състезателни етапи в близост до Бургас. Интересното е, че нито един от участниците няма да има информация за трасето. С такава ще се сдобият едва при старта.

Информация за трасето получават от специална пътна книга, в която са описани ситуациите по време на състезателното трасе. "То е смесица между бързо шофиране и ориентиране. Това прави нашия спорт много интересен и привлекателен", допълни Атанас Георгиев от GEA OFF ROAD 4x4.

През втория ден организаторите са планирали доста по-голямо трасе от порядъка на 250 км, като самото трасе стига до Ямбол- само черни пътища и пресечени терени, дори на автомобилите ще им се наложи да преминават през места, където няма пътища.

Особено зрелищен ще бъде третия ден от състезанието. Атракцията на състезанието ще бъде на пясъчната кариера край Българово.

"Там пейзажа е почти лунен и до днес никой не вярва, че подобно нещо се намира на километри от Бургас и е изключително атрактивно. Кариерата се променя всеки ден и разгръща страхотни възможности за нашия тип спорт",  обяви Гергиев.

Пясъчната кариера е разположена амфитеатрално, което създава уникалната възможност наблюдаващите авто маняци да стоят само на метри от огромните машини.

Истински фурор обаче ще предизвика Авто кеча, който организаторите готвят за публиката в последния ден от състезанието, докато екипите минават сложните трасета от Ямбол до Българово. Чупенето на коли буквално ще взриви публиката и определено ще вдигне адреналина на участниците в него. В авто кеча има само две правила и те са да не се блъска спрял автомобил и да не се удря откъм шофьорската врата, всичко друго е абсолютно позволено. "Мелето" започва в 10 часа на 8-и декемри, мястото е пясъчната кариера, а накрая ще остане само най-добрият.

Организаторите очакват голям зрителски интерес и публика от около 4 хил.души, като се има предвид успехът на миналогодишните състезания. Именно поради тази причина екстремното събитие тази година е в календара и на Българската федерация по автомобилен спорт.

Същинският финал на офроуд състезанието е планиран за 8-и, като "оцелелите" трябва да се върнат от мястото, от където са потеглили.

Прогнози затова кой ще бъде първи е трудно да се правят, коментират организаторите, защото колкото и да си добър една спукана гума може да те отдалечи и то светкавично от победата. Непосредствено след финала ще е и награждаването, което ще се състои в хотелски к-с "Атлантис".