За политическите сезони и дърветата под Тепетата

Мисия Пловдив

29-11-2012, 21:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Да оставим палмите и елхата и да видим хората под тях

Пловдивската флора премина през доста неочаквани трансформации през тази година. Из града първо се появиха палми. Тропическите растения породиха екзотични коментари в стил: “На маймуни ни направиха”, “Добре дошли в Замунда”, “Бананова република” и пр. Дърветата нажежиха атмосферата и в пловдивския политически живот. В крайна сметка палмите останаха въпреки броженията. Глобалното затопляне обаче си отиде с лятото и екзотичните дървета са прибрани на топло, радват се на прекрасни условия за разлика от учениците в Спортното.

Набързо обаче екзотиката беше заменена с абстракцията на изкуствената коледна елха пред общината. Със своя тотално опростен модерен дизайн тя също не събуди симпатиите на някои пловдивчани. За тяхна утеха бе украсен борът в съседната градинка. Безспорно е, че нашият град е център на изкуствата, но за да бъде оценена подобаващо изкуствената елха по-скоро трябва да бъде сложена в някоя галерия за модерно изкуство, а не на площада. Слава богу след празниците и тя ще бъде изнесена, пускайки корен единствено в нечий спомен.

С настъпването на пролетта и завръщането на палмите обаче полемиките отново ще се разгорят. И с право. Пловдив няма нужда от изкуствено привнесени растения. За пример могат да послужат кипарисите на върха на Бунарджика, засадени от Юрий Гагарин и прочее герои на тоталитарната пропаганда. Ако някой днес иска да види тези дървета, няма да може – те са изтръгнати с промяната на властта преди 20 години. Затова е по-добре озеленяването да бъде оставено на професионалните ландшафтни архитекти и градинари.

За пример трябва да служат дърветата в Цар Симеоновата градина. Те са огромни именно защото са естествени за региона, имат дълбоки корени и внушителни корони, защото не са посадени спрямо политическата мода. Затова е по-добре да оставим  дърветата и да обърнем внимание на хората под тях.