Енергийната ефективност – основна цел на Столична община

Мисия София

29-11-2012, 17:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Зам.-кметът Ирина Савина представи резултатите от проект, преобразил 9 училища

Енергийната ефективност е приоритет на Столичната община и всички нови 51 детски градини отговарят на тези условия, обяви зам.-кметът на София Ирина Савина.

Тя представи резултатите от проект на Столична община за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 9 столични училища. Очаква се след края на програмата разходите за енергия на включените в проекта сгради да намалят с до 53 %, отчете Савина.

"Нашата цел е да осигурим подходяща и рентабилна образователна инфраструктура, с високо ниво на енергийна ефективност, осигуряваща намаляване на потреблението на енергия, съответно емисиите на парникови газове, а също и намаляване на разходите по поддръжката и експлоатацията на сградите", заяви заместничката на Йорданка Фандъкова.

Проектът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност бе финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г."и в него бяха включени 91 НЕГ "Проф. К. Гълъбов", 74 СОУ "Гоце Делчев", 55 СОУ, 156 ОУ "Васил Левски", 138 СОУ "Проф. Васил Златарски", 45 ОУ "К.Величков", 108 СОУ "Никола Беловеждов", 19 СОУ "Елин Пелин", 170 СОУ "Васил Левски.

Строително-ремонтните дейности включваха подмяна на дограма, топлинна изолация на външни конструкции и елементи, основен ремонт, модернизация или подмяна на абонатни станции/котелни стопанства или прилежащите им съоръжения, въвеждане на енергоспестяващо осветление.

Общо с 3800 мегавата ще бъде спестената енергия от деветте сгради, пресметна от своя страна Деница Николова- директор на главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие".

Зам.-министърът на МОМН Милена Дамянова благодари на Столичната община за образователната инфраструктура и подчерта, че учениците харесват обновените сгради и ги пазят.