Оправдаха родните моряци от кораба Ина

Общество

29-11-2012, 19:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Арестуваха собственика на "Ина" Георги Мишков в Гърция

Очаква се утре те да отпътуват за България

Първото заседание на съда в Нафплион, Гърция, завърши с оправдателни присъди за четиримата български моряци от кораба „Ина”, съобщават от Министерството на външните работи. В петък те трябва да отпътуват за България.

 

Заседанието на съда продължава утре или в близките дни с разглеждане на статута на останалите обвинени лица, сред които и още един българин - помощник-капитанът Николай Петров, който може да получи 6 години затвор за контрабанда на цигари.

Корабът „Ина" бе задържан на 22 юни миналата година на гръцкото пристанище Елефсина по обвинение в контрабанда и организиране на престъпна група. Това се случи, след като бреговата охрана откри на борда 4000 мастербокса недекларирани цигари. Плавателният съд, пътуващ под флага на Коморските острови, се е движел от Никозия към Дуръс. Гръцките власти конфискуваха кораба и товара му.


Макар и на свобода, докато вървеше разследването, моряците от "Ина" бедстваха. През лятото те протестираха пред офиса на един от собствениците на плавателния съд Георги Мишков, като настояваха да получат възнагражденията си и срещу бездействието на държавните институции по казуса. Сумата, за която претендират, възлиза на общо 130 000 щатски долара. Тя се е натрупала по време на 5-месечния им арест. В края на миналия ноември съдът в град Нафплио позволи на българските моряци да се приберат в родината си.