Палестина – държава нечленка на ООН

Свят

30-11-2012, 08:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Общото събрание гласува с голямо мнозинство резолюцията за статута й

Три от петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН подкрепиха приемането (със 138 срещу девет гласа) на резолюцията на Общото събрание, наричаща Палестина държава нечленка.

 

Франция, Русия и Китай гласуваха "за", докато САЩ гласуваха против, а Великобритания се въздържа.

 

 Сред 41-тe въздържали се страни бяха България, Германия, Австралия, Босна, Хърватия, Черна гора, Южна Корея, Румъния, Словения, а сред гласувалите "за" - Австрия, Белгия, Кипър, Дания, Египет, Финландия, Гърция, Ирландия, Италия, Япония.

 

Вотът не означава официално одобряване на създаването на държава Палестина, подчерта посланик Сюзан Райс.

 

Русия е получила уверения от Палестина, че признаването й за държава-наблюдател няма да се използва като инструмент за политическа изолация на Израел, заяви след гласуването руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин. “За нас, като член на Четворката посредници за мир в Близкия изток, е важен политическият контекст на случилото се, затова получихме уверения от палестинците, че няма да използват събитието за каквито и да било опити да изолират Израел, а ще целят възобновяване на израелско-палестинските преговори”, заяви

посланик Чуркин.

 

Както подчертават наблюдателите, признаването ще позволи на палестинците да се обръщат към международни инстанции с искове срещу против действията на Израел. Абас не спомена в речта си Международния наказателен съд, но външният министър Рияд ал Малики заяви след вота, че ако Израел продължи да строи незаконни еврейски селища, палестинците може да прибегнат до варианта с МНС.

 

"Ако израелците продължат с подобна политика - агресия, заселване, убийства, атаки, конфискации, строеж на стени, нарушавайки международнито право, нямаме да имаме друг избор, освен да потропаме на вратата на тези инстанции", каза Малики.

 

Британският посланик Марк Лайъл Грант каза пред репортери, че е време преизбраният наскоро американски президент Барак Обама да предприеме ново усилие за мир. „Смятаме, че времето за осъществяване на решението с двете държави изтича, затова приканваме САЩ и другите ключови регионални фактори да не пропускат шанса и да използват следващите 12 месеца за постигането на истински пробив и преодоляване на безизходицата“, каза той.

 

В емоционална реч преди вота вчера турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че събитието трябва да помогне, а не да попречи на мирния процес. „Даването на Палестина на статут на държава нечленка на ООН може дада послужи като тласък, то ще създаде дългоочаквания стимул за всеобхватно решение чрез преговори, вместо да стане негов заместител“, заяви турският дипломат.