Стадион "Пловдив" на катарци, на Гребния канал-водни колела

Мисия Пловдив

30-11-2012, 17:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Заместник-кметът Георги Титюков в интервю за Plovdivutre.bg

Георги Титюков е заместник- кмет на община Пловдив. Движи въпросите, свързани със спорта, социалните дейности и младежта.

Завършил е ПУ “Паисий Хилендарски”. Магистър е по макроикономика. Специализирал е корпоративни финанси.

Той е на 37 години, женен с едно дете.

Заместник-кметът даде специално интервю за Plovdivutre.bg.


Г-н Титюков, докъде стигна строежът на Колодрума?

Там се работи в срок. И спортният министър Свилен Нейков и вицепремиерът Симеон Дянков бяха в Пловдив да инспектират работата. Министерство на финансите е сериозно ангажирано с този строеж, тъй като осигурява средствата. Настъпването на зимата ни притеснява. Все пак ако температурата падне около -20 градуса по Целзий е много по-трудно да се работи на един такъв обект. Колкото и студено да е обаче забавянето ще е максимум около месец. Засега всичко е по график. Усилено върви приключването на монтажа на покривната конструкция. Положена е изцяло противопожарната защита върху металната конструкция. Почти е готова и хидроизолацията. Работи се и по плочата, която ще се явява таван на някои от залите за тренировка и подземния паркинг. Крайният срок на сегашната обществена поръчка, която е на стойност малко над 2,6 млн., е към февруари догодина. Предстои да се обяви нова поръчка за довършителните работи. Амбицията е сградата да е готова в края на 2013 г.

Как ще коментирате предложението на министър Дянков в залата да се проведе тенис турнирът на шампионките и други големи състезания?

Идеята е изключително добра. Договорът със Световната тенис федерация, ако не се лъжа, е три годишен и може последната година надпреварата да се проведе под Тепетата. Залата ще е с капацитет, който ни позволява да бъдем домакин на това събитие. Все пак Пловдив е и най-спортния град, а тук е и най-добрата ни тенисистка – Цветана Пиронкова, нашата почетна съгражданка. Наред с това Колодрума е много удачен и защото е на много комуникативно място. Към 2014 година ще е готова изцяло магистрала „Тракия” и други ключови пътни артерии, които ще направят града ни много лесен и удобен за гостуване на зрители от цялата страна. Знаете, че България спечели заедно с Италия домакинството на Европейското първенство по волейбол през 2015 г. У нас срещите ще се провеждат в София и Пловдив. Състезанието ще бъде именно в Колодрума. Тези дни се чухме и със секретаря на федерацията по спортна гимнастика Краси Дунев. Той обяви, че на първи декември заедно с президента на световната федерация ще дойдат да огледат залата. Така може да станем домакини и на Световно първенство по спортна гимнастика. Трябва да се отбележи, че залата ще има и акустичен проект, което ще я направи подходяща и за големи концерти на закрито.

Има ли напредък с реконструкцията на стадион Пловдив?

Премиерът Бойко Борисов е заявил наскоро в телевизионен ефир, че може да бъде изграден втори национален стадион, но съоръжението със сигурност няма да е в София. По-вероятно е то да е в Пловдив и има резон. В столицата на мачове като Локо(Сф)-Славия ходят по 200-300 души, докато на Ботев и Локото стадионите постоянно са препълнени и много хора не успяват да влязат и остават отвън. Аз съм убеден, че ако националният стадион е тук ще има много по-голяма посещаемост, тъй като ние сме най-футболния град. Не случайно Ботев (Пд) е на първо място по посещаемост в А група. Дори и във В група публиката не ги изостави.

Дали стадиона ще бъде построен наново или сегашната база просто ще бъде реконструирана предстои да се уточни. Има конструктивна експертиза от 420 страници, изготвена от специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. За нея бяха платени около 40 000 лева. Там е описано кои сектори остават, кои неща трябва да се преработят. Има проблеми със зала „Чайка” например. Проблемна е и металната козирка, най-вече от гледна точка на сигурността, тъй като пилоните и обтегачите са извън стадиона. Въпросът до голяма степен зависи и от финансирането. Знаете от догодина влиза в сила Законът за публично- частното партньорство. Подготвили сме презентации на стадиона и втория гребен канал. Има заявен интерес на инвеститори от Катар. И „посланика на добра воля” на Пловдив по света – Христо Стоичков също разполага с копие от презентацията и провежда срещи по темата. Работи се по няколко насоки. Предполагам, че въпросът ще застане с още по-голяма сила на дневен ред след като довършим Колодрума. Както се казва и Рим не е бил построен за един ден.

В каква фаза е проектът за втория гребен канал?

Имаме вече избран екип, който да изготви работния проект. За съжаление има участник от конкурса, който обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията. В момента изчакваме решението й. Считаме, че тя ще отсъди в наша полза, тъй като в техническото задание ясно е казано, че желаем каналът да е с ориентировъчна дължина около 2100 метра и вход и изход към основното съоръжение в двата края. А колективът, който обжалва, предлага наполовина по-къс канал и вход и изход, които категорично не отговарят на заданието. Въпрос на време е тази процедура да се извърви. Очакваме Комисията да се произнесе до края на годината, може и по-рано.

А как ще коментирате протестът на еколозите, че мястото е защитена зона по НАТУРА 2000?

След като се изготви работният проект следват да се оцени евентуалната оценка за влиянието му върху околната среда. Тепърва ще се разглежда дали проектът съответства на националното и европейското законодателство. Естествено там ще има обществени обсъждания, ще се търси становището на Министерството на околната среда и водите и на Регионалната екоинспекция. Община Пловдив разбира се ще спази всички процедури. Но какво значи предупреждението: изсичат се лонгозни гори. Първо може да се спори дали те наистина са такива. И второ – при реализацията на проекта ще се отвори една водна площ, няма да се строят хотели, кооперации или нещо подобно. В самия проект, който бе класиран на първо място, има една сериозна част, етап на стойност около 1,5 млн. лв. При него ще се изгради специално езерце със заливчета и острови за отделните видове птици. По периферията ще има кабинки за наблюдение, които ще са удобни за фототуризъм и природолюбители. Тоест ако този проект се изпълни тази територия ще бъде много по-защитена и по-чиста, отколкото е в момента. Доколкото знам и при строежа на сегашното съоръжение пак е имало протести, но виждате че сега това е едно прекрасно място за отдих. В този смисъл вторият канал не само ще даде на Пловдив позиция в голямото световно семейството на гребането, но и ще е едно прекрасно място за пловдивчани. Големи състезания има в 5 до 10 дни годишно, а през останалото време достъпът ще е свободен. Там могат да се развият и допълнителни дейности – да се пуснат водни колела и лодки, водни ски, риболов, алеи за велосипеди и ролери, влакче и т.н.

Предстои ли да бъде решен казусът с дълговете на Спортното училище?

Този проблем е много сериозен, тъй като има 4 заинтересовани страни – Министерство на физическото възпитание и спорта, Община Пловдив, самото Спортно училище и спортните клубове, които ползват базата. Това е уникална за България институция, не само с десетките шампиони, които е изградило, но и с със своята база.  СУ „Васил Левски” разполага с учебен корпус, мъжко и женско общежитие, басейн и 9 спортни зали. То е близо и до целия комплекс на Гребаната база. Тоест има всичко необходимо за развитието на спортните ни надежди. Някой ден това училище ще стане национално. Такава е логиката, ако искаме медали.  Нужно е обаче да се вкарат и малко средства за подобряване на материалната база. Тук въпросът става сложен. Община Пловдив прехвърли училището за стопанисване и управление на спортното министерство, заедно с цялата база, без басейна. Оттам обаче отказаха, после поискаха само общежитията, столовата,  учебната сграда и един салон. Така все още има спорове между Министерството, Общината и самото училище. Ние сме съгласни да дадем базата без наем, проблемът е кой ще плаща консумативите – ток, вода, парно. Това тепърва предстои да се реши. Предстои и среща при областния управител. Говорили сме многократно и с министъра. Явно в рамките на тази бюджетна година никой няма средства за такива консумативи. Това е проблем, тъй като децата в спортното училище не са виновни.

В бюджета на Пловдив за идната година предвидени ли са такива средства?

Становището на общината и кмета е, че Спортното училище трябва да поеме тези консумативи, тъй като то е на по-особен делегиран бюджет. Ако едно нормално училище получава 1200 лева на ученик годишно, спортното получава с 1000 лева повече. Отделно от това, за всеки ученик на общежитие те получават по 1245 лв. Така, че имат възможност сами да поемат разходите за консумативи. Пак подчертавам, че общината не иска наем, за това, че училището използва базата.  Досега училището успяваше с малко помощ от общината да покрие разходите, но какво е станало и какво е вършено не знам. Директорът е подчинен на Регионалния инспекторат по образование. Те могат да му извършат проверка, да го похвалят, да го накажат или какво е необходимо. От тях зависи. Засега обаче ръководството на училището категорично заявява: ние нямаме възможност да плащаме. Запознат съм и със състоянието на самите спортни клубове. Те наистина няма как да платят тока, водата и парното, което е най-скъпата услуга в случая.

А ще има ли непосилни наеми за спортните клубове след приемането на програмата за разпореждане с общинските спортни обекти, както алармираха общински съветници от опозицията?

Наемите изобщо не са непосилни. Те се определят на база на приходите по преценка на независим оценител. Тоест каквито приходи има клубът, наемът се определя като процент от тях. Повечето клубове нямат почти никакви приходи. Такси се плащат само в популярните масови спортове. За борба, щанги, бокс например – такси няма, тъй като и сега желаещите са малцина. Ще дам и пример за наемите с вече сключени договори. За терен около 1200 квадратни метра, където има две игрища за плажен волейбол месечният наем е 56 лв., което далеч не е непосилно. Стадион „Христо Ботев” с неговите 42 дка., договорът за наем е на стойност 2140 лв. Това прави по 5 стотинки на квадратен метър. Така че за малките клубове наемите ще са в този порядък  40-50 лева. Това няма да е фатално за никого. Проблеми са големите сметки за отопление през зимата.

Кога новата зала на ПУ ще получи разрешение за експлоатация?

До броени дни трябва да вземат Акт 16 и разрешение за ползване. Процедурата е малко бавна заради процедурите на ДНСК. Ние поддържаме контакт с тях. Ходихме заедно с представители на федерацията по борба да огледаме залата с идеята евентуално февруари месец да домакинстваме на двата традиционни международни турнира „Дан Колов” и „Никола Петров”. Получихме тяхното одобрение с незначителни забележки. Все пак това е една прекрасна зала с 1100 седящи места. В момента тя е най-добрата в Пловдив. От ПУ са определили един наем от 120 лева на час, но при такива състезания в петък, събота и неделя могат да се договорят други условия.  Все пак залата беше построена с общи усилия. Общината дари терен от 10 дка, държавата вложи над 3 млн. лв. , а Университетът добави половин милион лева.

Ще смогне ли защитеното жилище за бездомни хора да приюти всички нуждаещи с оглед на идващата зима?

При екстремни ситуации там могат да се разположат повече от първоначално предвидените легла. Това ще ни е от полза, тъй като миналата зима имахме голям проблем, когато стана -15, -20 градуса. Тогава настанявахме хора къде ли не – в приземни етажи на общинските болници, в отрезвителя. Някак успяхме да се справим със ситуацията. Затова направихме и този приют, тъй като общината ни се нуждае от тази услуга. В момента там са настанени 6 лица. Има хора в нужда. Те могат да останат там за 3 месеца, докато си стъпят на краката и изкарат курс за преквалификация, да си намерят работа и могат да си намерят квартира. Животът предлага неподозирани ситуации. Има случаи 20-годишни хора излизат от затвора и няма къде да отидат, откъснати от всичко – помагаме им. Има го и обратния случай – пълнолетни граждани никой не може да ги задължи да седят в която и да е институция и без тяхно съгласие няма как да бъдат настанени. С оглед на зимата нашите социални служби са в постоянна готовност. Миналата зима нямаше човек загинал от измръзване.

Годината почти изтече, какви приоритети си поставяте за следващата?

В сферата на спорта – това са завършването на Колодрума, подпомагането на детските спортни школи и масовия спорт, да спечелим домакинството на още някои големи първенства. Кандидатстваме за различни първенства в сферата на гребането и кану-каяка през 2015, 2016 и 2017 г. Идеята е след 2015, когато се очаква да е готов втория гребен канал да нямаме година без голям турнир. Ще се стремим да запазим и турнирите по шах, фехтовка, аеробика и т.н. Да привлечем „Дан Колов” и „Никола Петров”. В бъдеще се надяваме и „Странджата” да дойде под Тепетата. При него обаче има много големи финансови изисквания, които сами трудно бихме могли да покрием. Да подобрим състоянието на материалната база. Има зали, които текат. Искаме да осигурим по-нормални условия за тренировка там. Важно е и отдаването на концесия на стадион „Христо Ботев” на едноименния футболен клуб, който има готов проект за покрит  футболен стадион с 18 000 седящи места, с паркинг и всички необходими условия. Успоредно с това ще върви и изграждането на тренировъчния комплекс на клуба в Коматево. А за стадион Локомотив приоритет е евентуалното изграждане на т.нар. трибуна Бесика -  на мястото на падналия сектор от съоръжението.

В социалната сфера – да разкрием нови услуги или поне да подготвим такива за старт през 2014 г. Липсват центрове за настаняване на възрастни хора с деменция. Ще обърнем много сериозно внимание и на Стратегията за деинституционализация на децата. По проекта „И аз имам семейство” през последните месеци рязко се вдигна бройката на желаещите семейства. Надяваме се, че ще намерим дом за децата от институциите и те ще растат в една нормална семейна среда вместо в сиропиталища. Вече имаме 10 одобрени семейства, броят им може да набъбне до 15. Спечелихме и 6 проекта за помощ у дома на възрастни трудноподвижни хора във всеки от районите на община Пловдив. Нуждаещите се ще получат ежедневна помощ от санитар и личен асистент. Потребителите на тази услуга в Пловдив ще са общо 244 души и ще се отворят 116 нови работни места, за хора регистрирани в Бюрото по труда.

С какви нови проекти ще изненадате пловдивските младежи?

Надяваме се Общинският съвет да отпусне 100-150 хиляди лева за програма „Пловдив за младите”, по която ще могат да кандидатстват младежки сдружения със свои проекти на стойност до 6000- 7000 лв. Това е важно, защото младите хора имат идеи и потенциал. Колкото и клиширано да звучи те са бъдещето на нашия град. Затова ще им партнираме във всяко възможно направление. Ще продължим и традиционните инициативи конкурса за млад предприемач, фестивала „Аплодисменти”, Салса карнавала и т.н.