Столична банда точила пари от чуждестранни банкомати

Крими

30-11-2012, 11:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Пловдивчанин бил тарторът на групата, полицията задържа шестима

Разкрита е престъпна група, която чрез скимиращи устройва незаконно теглила пари от банкомати във Филипините, Доминикана, Тайланд и други страни, съобщиха от МВР.

При полицейската операция са задържани шестима души. Работата по случая започнала след сигнал, постъпил в отдел „Криминална полиция” на ГД "Национална полиция".

Според информацията престъпна група подсигурявала устройства за снемане на информация от банкомати за незаконно теглене на пари.

Групата е оглавявана от 43-годишен пловдивчанин и е наблюдавана в продължение на месец. В хода на разследването са събрани данни, че действала на територията на Западна Европа и в страни като Филипините, Доминиканската република, Тайланд и други.

Подготвените устройства и технически средства за снемане на информацията от банкомати били пригодени за използване в съответната страната. Те се съхранявали в жилището на мъжа в столичния квартал „Надежда”.

По данни до момента, пловдивчанинът изградил стройна схема с ясно разпределени задължения в групата – едни набирали информация от АТМ устройствата, други изработвали белите пластики, трети били в ролята на „мулета“ – пътували в чужбина и теглели парите.
Задържани са петима мъже и една жена, на възраст между 22 и 43 години.

При извършените обиски и претърсвания са намерени и иззети четири скимиращи устройства, две технически устройства тип „уста” за сваляне на информация от банкомати, 15 кабела с преходници, шест мобилни апарата, 10 SIM карти, 10 държача за SIM карти, 10 банкови карти, пакетче с бяло прахообразно вещество, множество инструменти за интервенция на АТМ устройства. Назначени са експертизи.
Материалите по случая са докладвани на прокуратурата. Действията по разследването продължават.