Делян Добрев: Скоростно раздаваме европари

Животът

30-11-2012, 11:53

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

За 20 дни фирмите получават плащанията по схемата за енергийна ефективност

Около 500 договора на стойност близо 350 млн. евро са сключени от 1 май до 30 ноември тази година по Опреративна програма ''Конкурентоспособност'', съобщи в Пловдив министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той се похвали, че през последните месеци плащането е скоростно и в големи размери.

''Бизнесът получава по оперативни програми между 40 и 50 млн. лева всеки месец'', допълни Добрев. Той направи сравнение с това, че от миналата година за последните шест месеца към фирмите са платени повече пари отколкото за близо шест години от началото на програмата през 2007 година. По думите му програмата ''Конкурентоспособност'' ще е една от най-добре рабоещите у нас. До края на годината предстои договарянето на два големи проекта. Това са „София тех парк” и газовата връзка със Сърбия. Освен това по схема за енергийната ефективност за малкия и среден бизнес има безвъзмездна помощ от над 150 млн. евро. ''Ако компаниите нямат средства, могат да получат кредит на базата на проекта без допълнителни изисквания. Енергийният одит трябва да е направен предварително'', каза Добрев. Веднага след кандидатсването, при одобрение следва изпълнението на проектите. Окончателните и междинните плащания вече са ускорени. В момента плащанията вървят в рамките на 20 или 40 дни. Така фирмите не се натоварват с допълнителни разходи по кредити'', уточни министърът.

Министърът смята, че програма ''Конкурентоспособност'' трябва да бъде наддоговорена с около 5 до 7-8%, за да може ако в последния момент има компании, които се откажат от своите проекти, отново да успеем да усвоим на 100% парите. До края на годината ще бъдат постигнати 84% договорени средства.