НДСВ ще съди МИЕТ, отказвали им информация за "Белене"

Политика

30-11-2012, 14:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Как Народното събрание е взело решение за спиране на проекта, питат от партията

НДСВ обжалва отказа за достъп до информация за АЕЦ "Белене" пред съда.

НДСВ получи отказ за достъп до обществена информация относно всички разработки, оценки и доклади на консултанта на Български енергиен холдинг, банка HSBC, относно икономическите параметри, свързани с изграждането на АЕЦ "Белене". Информация, която придобива особено значение в контекста на предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика у нас. Председателят на НДСВ Христина Христова обжалва този отказ във Върховния административен съд.

„Вече повече от месец държавните институции препращат искането на НДСВ от една на друга с цел да се откаже достъп до исканата информация. Министерският съвет изпрати заявлението на НДСВ към МИЕТ по компетентност, от МИЕТ ни уведомиха, че не разполагат с доклада и ни насочиха към БЕХ, който пък отказа да ни го предостави с мотива, че не е публично правна организация, а исканата от нас информация е конфиденциална”, заявяват от НДСВ.

„Въпросът е от обществено значение – как министър-председателят, а и Народното събрание, са формирали решение за спиране на проекта АЕЦ "Белене", ако не са получили достоверна информация от доклада на HSBC. Излиза, че решението е взето без аргументи и експертиза, или по политически причини, а не по целесъобразност. НДСВ смята, че докладът на консултанта по проекта трябва да стане публично достояние преди референдума”, жалват се още от партията.