Гневни сръбски националисти палят знамена на протест

Свят

30-11-2012, 15:45

Снимка:

YouTube

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хага оправда бившия косовски премиер Рамуш Харадинай

Оспорват оправдателната присъда на Рамуш Харадинай

Разгневени сръбски националисти изгориха знамена на ЕС, САЩ, НАТО и Косово.

Те сториха това на протест срещу оправдаването от Трибунала в Хага на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай, обвинен в престъпления срещу сърби.

Събрани пред сградата на президентството в Белград по призива на Радикалната партия, няколкостотин демонстранти поискаха от властите да се откажат от проекта за присъединяване към ЕС. Сърбия има статут на кандидат-член и очаква дата за започване на преговорите за присъединяване.

Охранявани от значителен брой членове на частите за борба с безредиците, протестиращите развяваха знамена на Сърбия и на Русия, основен съюзник на Белград на международната политическа сцена. "Не искаме да влизаме в ЕС", пишеше на един от плакатите, носен от протестиращите.

"Виновни са не съдиите от Трибунала в Хага, а тези, които дават заповедите, т.е. САЩ, ЕС и НАТО", заяви пред събралата се тълпа Наташа Йованович от Радикалната партия. Протестиращите отговориха, скандирайки името на Ратко Младич, бившия военен лидер на босненските сърби, съден от Трибунала в Хага за геноцид по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г.

Призовавайки цялата нация да осъди Трибунала в Хага, някои развяваха снимки на лидера на Радикалната партия Воислав Шешел, съден за военни престъпления от трибунала за ролята му във войната в Хърватия от 1991 до 1995 г. Оправдаването на Харадинай за престъпления срещу сърби по време на войната за независимост на Косово (1998-1999 г.) предизвика остро недоволство в Сърбия и беше възприето като плесница след оправдаването преди две седмици на двамата хърватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач за военни престъпления срещу сърби по време на войната в Хърватия.

Гневът е още по-голям и заради това, че нито един високопоставен политически или военен представител на Косово, Албания, Хърватия и дори Босна не беше осъден за престъпления срещу сърби от Трибунала в Хага. "Този трибунал беше създаден, за да съди сръбския народ", възмути се вчера сръбският президент Томислав Николич, а сръбският министър на правосъдието Никола Селакович заяви, че с оправдателните си присъди трибуналът се е "изплюл в лицето на сръбските жертви".