Къркани шофьори продължават да сеят смърт на пътя

Крими

30-11-2012, 16:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Младите неопитни водачи също са много опасни

От началото на годината в страната са регистрирани 5622 пътнотранспортни произшествия, с 382 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. При тези катастрофи са загинали 539 души, което с 60 по-малко от 2011-та, ранени са 6748 души, със 755 по-малко в сравнение с предишната година.

Това каза пред "Фокус" Алекси Кесяков, секретар на Държавно обществената комисия по безопасност на движението.

Статистиката показва, че голяма част от пътнотранспортните произшествия са предотвратими и е необходимо, когато участваме в движението, да не забравяме себе си и хората, които превозваме, напомни Кесяков.
Анализът на последните регистрирани пътни инциденти показва, че продължават катастрофите, причинени от водачи, употребили алкохол, често стават катастрофи в близост до бензиностанции, питейни заведения и други. Продължават и катастрофите в аварийните ленти на пътното платно, продължават катастрофите с млади водачи, които все още нямат рутина. Запазват се и пътните инциденти заради загуба на управление, шофиране с превишена скорост, както и катастрофите с пешеходци, които се движат неправилно и без светлоотразителни елементи.
Сега, когато наближават коледните и новогодишните празниците нека бързаме по-бавно, за да не катастрофираме и да не помрачаваме празничното си настроение, призова Алекси Кесяков. Доклад на ЕК показва, че ако всички водачи, участващи в движението по пътищата в ЕС намалят скоростта само с един километър 2200 души могат да спасят живота си, посочи още Кесяков.