Готвят блокади на пътя Пловдив-Смолян заради болницата в Девин

Животът

30-11-2012, 15:25

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ситуацията излиза извън контрол, заявиха от инициативния комитет на протестите

Готвят се нови протести заради затворената болница в Девин.

Безсрочно блокиране на пътищата от Девин към Пловдив и Смолян стягат за следващите дни от инициативния комитет. „Гражданството вече е на нокти, нещата излизат извън контрол, към нас се присъединяват и хората от Борино и Доспат“, обяви шефката на комитета на протеста Валентина Павлова, пише smolyanpress.net.

Заради фалиралата общинска болница се проведоха серия протести, които спряха след като министър Дянков обеща на място 1 млн. лв. за ново здравно заведение, но с условие то да няма нищо общо с фалиралото. Новите протести били предизвикани от това, че повече от месец няма решение за работещо здравно заведение, което да обслужва 30 хиляди души население на Девин, Борино и Доспат. Хората негодуват и че няма яснота колко отделения ще се отворят, тъй като настояват да са четири, а се чувало, че като филиал ще е с две. Страстите се нажежили след като шефката на медицинския център в града д-р Емилия Апостолова подала оставка и плъзнал слух, че и други лекари ще я последват и града ще остане без доктори.

Вицепремиерът Дянков и здравния министър Атанасова предложиха да се учреди дъщерно дружество, което да отвори филиал към смолянската болница, като община Девин му даде възмездно сградата на фалиралата болница за 10 години. Общинарите в Девин обаче не искат да е към смолянската болница и предложиха да се направи филиал към ВМА, болница „Лозенец“ или УМБАЛ „Свети Георги“- Пловдив. Емоциите ескалирали след като министър Атанасова нарече в събота екстравагантни предложенията им за трите болници и отново настоя да се направи дъщерно дружество към смолянската болница. Според Павлова, при преговорите между инициативния комитет и експертите на Министерството на финансите не е имало условие към коя болница да се отвори дружеството в Девин.