Турция се запъна, вдига АЕЦ срещу Резово

Животът

01-12-2012, 06:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Подготовката на строежа е в ход, нашенци стягат бунтове

Турция се запъна - ще строи АЕЦ до най-чистото място от родното Черноморие Резово. Избираме терен за трета атомна централа, един от вариантите е градчето Игнеада в граничещия с България окръг Къркларели, обяви министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз, цитиран от Haberler.com, предава "Стандарт".

Само преди няколко дни комшиите твърдяха, че на това място искат да вдигат ТЕЦ и пристанище за въглища. В шок сме от идеите, подобни градежи ще унищожат и родния туризъм, ужасени са хората в Резово. Те припомнят, че съседите им от Игнеада посрещнаха с живи вериги идеите за строежа, и заявиха, че ще протестират заедно с тях.

Подготовката за строежа на третата турска АЕЦ е вече в ход, мястото ще бъде определено след геоложки проучвания, каза още Йълдъз. Сондажите щели да продължат две години. Запитан дали при посещението на българския президент Росен Плевнелиев е бил обсъждана нова АЕЦ в Игнеада, министърът каза, че няма взето решение от турска страна, но "Игнеада е едно от местата кандидати".

"Ние обаче няма да строим централа като арменската "Мецамор", която не е на нужното ниво, животът й е на изчерпване и е лишена от технологичност", заяви министърът.

"Никой проект, който бихме осъществили, няма да навреди нито на нас преди всичко, нито на нашите съседи", допълни той. И увери, че Турция ще вземе предвид изискванията за запазване на околната среда, а не "въпреки нея".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен