Правят подземна улица на входа на Морската

Мисия Бургас

01-12-2012, 08:00

Снимка:

BurgasUtre, архив

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Лампи от бял чугун ще осветяват алеите

Разработеният проект за ремонта на улица "Богориди" умишлено е спрян до границата с улица "Демокрация", тъй като има предложение за подземно преминаване на платното в тунел.

То ще бъде директно свързано с Морската градина под земята, а не както е сега с пешеходна пътека. В момента се изготвя проект за тази идея. "За момента това няма да бъде реализирано, не участва в проектното предложение за финансиране по тази програма, но остава за следващия етап", обясниха експерти.

Част от мащабния проект е и ремонт на историческото ядро и южната част на Морската градина. Местната администрация ще кандидатсва за финансиране в последния етап на ОП Регионално развитие, която изтича в края на следващата година.

По предходния проект тази част на Приморския парк бе държавна собственост и общината нямаше право да я ремонтира. Експертите предлагат алеите ще бъдат на 100% преасфалтирани, да се подмени парковото обзавеждане, монтиране на денонощно видеонаблюдение, както и модерно осветление.

Сред идеите е и нова поливна система за растенията. Осветителните тела пък ще бъдат от бял чугун, който е на практика вечен. Освен това именно такива имало в Морската при откриването й, разясниха архитектите.