Скейт стадион под земята градят в "Изгрев"

Мисия Бургас

01-12-2012, 09:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Спортната площадка ще е оборудвана и с насочено осветление

Модерен скейт парк под земята ще бъде построен в к-с "Изгрев".

Западно от магазин "Велека" и северно от новия спортен комплекс  ще бъде изградено уникално съоръжение за любителите на дъските на колела в Бургас.

Досега младежите нямаха къде да спортуват необезпокоявано, рампите в Морската градина постоянно се използвали от малки дечица, които си мислят, че това са пързалки, разказаха от бургаското скейт общество. Живущите около местата, където практикуват пък се оплаквали от шум.

Общината представи проект за скейт стадион, който ще бъде напрактика под земята и ще реши конфликтите. Локацията е съобразена с нуждите на младежите, наблизо е спортният комплекс, мястото е комуникативно и лесно достъпно с градския транспорт, но достатъчно отдалечено от кооперации и блокове, обясниха проектантите.

"Площадката е изцяло под нивото на терена, съобразено е шума да не се разпространява наоколо. Улеите за пързаляне са поставени в изкоп. Всички зони са с нужните наклони и овали за безопасно пързаляне. Предвиждаме да е изграден от армиран гланциран бетон", стана ясно още по време на презентацията на уникалното съоръжение, което е предвидено за ползване дори от тригодишни деца. "Това е безопасно, а не екстремно съоръжение, наклоните са минимални, зоната за падане е обезопасена", допълниха експертите.

В най-никото ниво на парка пък ще бъдат разположени специални мобилни съоръжения, които се използват в скейт състезанията за различни конфигурации. Супер спортната площадка ще е оборудвана и с насочено осветление като на стадионите. Това се налага заради разположението, понеже рампите на ниско място, по този начин ще се избегне засенчване и всички кривини ще бъдат идеално видими.

Освен от скейтъри, стадионът може да се използва и от бургаските байк и ролер фенове, които активно участваха на общественото обсъждане и веднага изявиха желание да спортуват там. Възможно е да се изгради и по-екстремна площадка за байкарите, за да не си пречат със скейт обществото.

След предложение на ролер клуба пък за най-малките почитатели на кънките най-вероятно ще бъде асфалтиран терен до стадиона за хоризонтално каране. Тента, която да пази при лошо време и да покрие стадиона също бе сред предложенията на спортистите. Бургаските скейтъри пък изявиха желание за стена за рисуване на графити, но на този етап такава не се предвижда, стана ясно още на срещата.