Столична община пуска специален сайт, предлага 50 онлайн услуги

Мисия София

01-12-2012, 09:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Вече ще вадим редица удостоверения без да се редим на опашки

Специален нов сайт с 50 онлайн услуги на половин цена ще бъде пуснат от Столична община през януари, съобщава Монитор.

Експертите, разработващи портала, демонстрираха преди ден как ще функционира системата за издаване на документи на Столична община. Така например вече ако човек се нуждае от акт за раждане, удостоверение за семейно положение или смъртен акт, вече няма да му се налага да виси по опашки по общината.След новогодишните празници той ще може да попълва данните си в бланката за искания документ през сайта на общината.

Системата от своя страна показва каква е цената за издаването на документа и предлага различни възможности за плащане. На този етап не е ясно какъв точно ще е размерът на таксата за онлайн удостоверението, но се очаква то да бъде наполовина по-евтино.

След попълването на всички полета за по-малко от минута човекът изпраща заявката си и получава входящ номер. Съответният служител в общината се свързва с ГРАО, изготвя документа, поставя електронен подпис и го изпраща на мейла на клиента.

По предварителни разчети порталът трябваше да заработи през март 2013 г. като част от електронното правителство. Идеята, която скоро ще бъде реализирана, е общо 30 публични регистъра да започнат да обменят информация по служебен път.

Междувременно стана ясно, че  и Националната агенция за приходите ще пусне електронна услуга за проверка на задълженията на граждани и фирми онлайн. Това ще става или с персонален код, който се получава от офисите на агенцията, или с електронен подпис, обясниха от НАП.

С електронни системи вече са снабдени и няколко съдилища в страната. Висшият съдебен съвет (ВСС) вече използва видеоконферентни връзки при разпити, експертизи, разпит на свидетели и представянето на веществени доказателства.

С финансовата подкрепа на ОПАК такива системи са инсталирани в Софийския градски съд и Централния софийски затвор. Те са особено полезни, когато се разглежда предсрочното освобождаване на лица, лишени от свобода, отчитат от ВСС.