Ковачева поиска по-кратък мандат на главния прокурор

Животът

01-12-2012, 11:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Той трябва да бъде 5 години, смята правосъдният министър

Мандатът на главния прокурор да бъде съкратен на 5 години, поиска министърът на правосъдието Диана Ковачева пред "Дарик". Както е известно в момента държавен обвинител №1 се избира за срок от 7 години.

При избора на нов главен прокурор трябва да се гледат както професионалните, така и личните качества на кандидатите, тъй като тази фигура е с изключително важна роля, посочи Ковачева.

Тя изрази очакване, че ще бъде намерен добър кандидат за Конституционния съд, който да попълни броя на конституционните съдии.

За правосъдния министър този човек трябва да бъде консенсусен и подкрепен.

Диана Ковачева коментира и темата за отпадането на най-тежкото наказание у нас -  доживотен затвор без право на замяна. Според нея обаче е рано да се даде отговор на въпроса.

"Бих искала да чуя повече мнения. Ще се постарая да направя максимално широка дискусия по темата. Нека вземаме решения, когато чуем всички гледни точки", заяви министър Ковачева.

Тя посочи, че няма друга държава в Европейския съюз, където да има две наказания за доживотен затвор - с и без право на замяна, но посочи и деликатността на темата заради двете гледни точки.