Общината пита в нета: Да остане ли паметникът пред НДК?

Мисия София

01-12-2012, 16:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Софиянци ще могат да изпращат отговорите си до 1 януари

Столична община стартира запитване сред софиянци да остане ли паметникът "1300 години България" в градинката пред НДК, дали да бъде реаранжиран или премахнат.

Първото по рода си интернет допитване, организирано от кметството, стартира в понеделник и ще продължи до 1 януари. Мненията трябва да бъдат изпратени по електронна поща на адрес office@sofia-agk.com.

"Искаме да чуем какво мислят софиянци за паметника, да предизвикаме широко обществено обсъждане и да видим около каква позиция ще се обединят мненията. Затова няма да има никакво ограничение за съдържанието на писмата или гласуване само с "да" и "не". После ще представим всички идеи", обясни пред "24 часа" зам.-кметът по образование и култура д-р Тодор Чобанов.

Призив всеки да изпрати позицията си ще бъде качен и на сайта на общината. Там ще има линк към идеите от конкурса за паметника на асоциация "Трансформатори" и предложението за нова визия на автора на монумента проф. Валентин Старчев.

Съдбата на монумента трябва да е ясна до 13 януари, когато е крайният срок за подаване на проекта за нова визия на градината около НДК.

Според експерти паметникът трябва да бъде реаранжиран, защото не се възприема еднозначно от хората. През август бяха свалени тонове метал от опасната му конструкция, която застрашаваше минувачите.