Изненада: Отслабваме от вечеря с ориз и спагети

Животът

01-12-2012, 15:00

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Сложните въглехидрати вечер помагат да топим килца, запазват чувството на ситост и намаляват риска от сърдечни болести и диабет

Цял ден не можете да сложите точка на ангажиментите, надбявгате се с часовника и заради наближаващите в края на годината партита карате на салати, а вечер се борите с желанието да се наядете най-после. От ума ви не излиза мисълта за спагети, макарони, ориз, картофи, боб, царевица, хляб, изобщо нещо, с което ще усетите, че се наяждате...

 Може! Това твърди ново проучване, според което похапването на сложни въглехидрати вечер всъщност помага да се топят килограмите, да се запази чувството на ситост и комфорт и намалява риска от сърдечни болести и диабет, пише в. "24 часа".

До тези заключения стигат биохимици и експерти по храненето от университет в Ерусалим след 6-месечен експеримент. За да се постигнат добри резултати обаче, трябва да се спазва правилото да се избират т.нар. сложни въглехидрати, а не прости (наричани и бързи), които залпово се освобождават в организма, рязко вдигат нивото на кръвната захар и не дават усещане за ситост.

Най-популярният източник на "бавни" добри въглехидрати са пълнозърнените храни. Те имат много фибри - полезни растителни влакнини, умерено количество протеини и малко мазнини. Групата включва пълноценна пшеница и грубите, нерафиринирани брашна, овесени ядки, просо, пшеничен зародиш, ечемик, кафяв ориз, елда, амарант, както и всеки продукт, в който участват. Например пълнозърнеста паста, хляб и натурални зърна. Полезни изходни продукти са и лещата, бобът и грахът. Плодовете също са отличен склад на естествени въглехидрати. С уточнението, че става въпрос за нискомаслените варианти, и киселите млека и млечни продукти са добри за вечеря, но в малки количества. При здрави хора 45-65% от дневния прием на калории трябва да е от въглехидрати, но сложни. "Простите" варианти, сред които и рафинираната захар, трябва да бъдат сведени до минимум и заместени от сложни, пише специализираното издание "Лив стронг".

Израелските учени били провокирани от предизвикателството да намерят начин едновременно да се приемат достатъчно въглехидрати, да не се увеличава теглото и режимът на хранене да се вписва в съвременния начин на живот. Привлекли като доброволци полицаи с хипотезата, че те често имат проблем да поддържат здравословни килограми и се хранят хаотично през деня, с основен прием вечер. 
Сформирани били две групи - едната част спазвали експерименталната диета, която позволявала сложни въглехидрати в умерени количества само вечер, и контролна група, която спазвала обща диета за контрол на теглото, но позволявала въглехидрати и през деня. Близо 20% от участниците отпаднали по време на изследването, защото нарушавали зададените им режими. При успешно преминали 6-месечната програма резултатите показали по-добър ефект от вечерните въглехидрати. Тези участници не само се чувствали по-сити от контролната група, но били свалили килограми и били в добро здраве.

Експерименталната диета влияела на отделянето на хормони, които са отговорни за глада и ситостта, както и такива, които се асоциират с преддиабета, пише "Джерусалем поуст". Учените изследвали ефекта върху секрецията на три ключови вещества. Лептинът е считан за хормон на ситостта, като обикновено нивата му в кръвта през деня са ниски, а в късните часове - високи. Герелинът пък е виновникът за глада - по правило през деня поддържа високи нива, а нощем спада. От значение при поддържането на здравословно тегло е и още един хормон - адипонектинът, който обуславя връзката между затлъстяването, инсулиновата резистентност и метаболитния синдром. Нивата на трите хормона били периодично проверявани в групата, оставена на "вечерни" въглехидрати, и в контролната.

Кръвните проби показали благоприятна промяна в хормоналните профили на доброволците на експерименталната диета. Заедно с това били установени 
по-ниски нива на глад, хората отслабнали, фигурата им се стегнала, тлъстините
по тялото намалели. Възпалителните процеси също затихнали благодарение на подобрените биохимични индикатори като кръвна захар и липиди в кръвта (те имат връзка с холестерола и сърдечносъдовото здраве като цяло). Затова авторите на изследването смятат, че въглехидратите (но от полезната група) може да се концентрират в един прием вечер, 3 часа преди лягане, особено за хора, които имат предразположение или са в рискова група за диабет и сърдечносъдови заболявания. Изследователите се подсетили какъв режим да тестват от Рамазана, по време на който мюсюлманите не ядат през деня, но след мръкване се приемат наведнъж засищащи сладости.

Израелските учени си обясняват наблюдаваните резултати с еволюционни механизми. Древните хора са били принудени да се борят за храната си, и често да я изяждат на място. Сега те просто отиват до хладилника.