Раздават презервативи на проституиращи

Общество

01-12-2012, 15:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Половин милион кондома са раздадени

Групата на проституиращите на този етап не е толкова рискова за разпространението на ХИВ/СПИН, в сравнение с групите на употребяващите наркотици интравенозно и групата на мъжете, които правят секс с други мъже. Това каза д-р Тонка Върлева, директор програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

За превенция на ХИВ сред проституиращи жени и мъже работят девет неправителствени организации. По-голямата част от тях имат предоставени автомобили, тъй като работата им е предимно на терен, сред т.нар. магистрална проституция.Такива НПО има в Бургас, Варна, Русе, Ловеч, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Хасково, София град; дневни центрове има в Ловеч, Стара Загора, Благоевград, Пловдив, Русе, Варна, Бургас.

 

Програмата работи не само с проституиращите по магистралите, но и в клубовете. Употребата на презервативи в този компонент е много голяма. Годишният брой на раздадените презервативи миналата година е достигнал до половин милион - посочи д-р Върлева.

 

Близо 8000 индивидуални лица са достигнати с програмата през 2011 г. В тази група има много голяма мобилност. Оценяваме броя на проституиращите в страната между 5000 и 6000 души (като това е за магистралните проституриащи, отделно са клубовете). Работим и с партньорите на проституиращите; освен с момичетата. Работи се и с клиенти на проституиращите, когато има досег с тях. Предлагат се презервативи, консултации и т.н., посочи д-р Тонка Върлева.

 

Около 95 % от проституиращите споделят, че са използвали презерватив с последния си клиент – това е един от показателите, по които се измерва в световен план ефективността на програмата. В последно време има тенденция и проституиращи да отказват сексуални услуги, ако клиентът не се съгласи да използва презерватив.