Здравните власти раздали 1,3 млн. презерватива от началото на 2012 г.

Мисия София

01-12-2012, 15:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Хомосексуалните двойки у нас по-рискови от проституиращите

Близо 1 300 000 презерватива са раздадени към 30 септември 2012 г. по дейности от Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. За отминалата 2011 година пък тяхната бройка е над 2 460 000.
Данните бяха представени от Цветана Якимова, мениджър „Мониторинг и оценка“ по програма "Превенция и контрол ХИВ/СПИН" и д-р Тонка Върлева, директор програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
По думите на д-р Елена Кабакчиева, председател на Фондация "Здраве и социално развитие", наличието на презервативи сред уязвимите групи е един от най-сигурните механизми за намаляване на риска.
Според  д-р Върлева групата на проституиращите на този етап не е толкова рискова за разпространението на ХИВ/СПИН, в сравнение с групите на употребяващите наркотици интравенозно и мъжете, имащи хомосексуални връзки, съобщи "Фокус".
За превенция на ХИВ сред проституиращи жени и мъже работят девет неправителствени организации. По-голямата част от тях имат предоставени автомобили, тъй като работата им е предимно на терен, сред т.нар. магистрална проституция.
Установено е, че употребата на презервативи в този контингент е много голяма.
Според последните проучвания около 95 % от проституиращите споделят, че са използвали презерватив с последния си клиент – това е един от показателите, по които се измерва в световен план ефективността на програмата.
В последно време има тенденция и проституиращи да отказват сексуални услуги, ако клиентът не се съгласи да използва презерватив.