Легенди на българския автомобилизъм застават зад воланите в Бургас офроуд 2012

Спорт

02-12-2012, 09:00

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Организаторите обещават зрелищно шоу и много адреналин

Едни от най-ярките личности в автомобилния спорт пристигат в града ни, за да се включат в "Бургас офроуд 2012".

Зад воланите ще видим Тодор Христов – първият българин участвал на Рали Дакар с ATV, както и Марин Алексиев, който се състезава с джип и е първият роден участник в престижното състезание.

"Има заявки и за дамско участие, те са в професионалния клас Т1-Ива Стайнова и Ива Бонева, които се състезават наравно с мъжете от много години насам и са винаги в челната шестица на класиранията във всяко едно състезание. Един много добър екипаж. 
В клас Т2 също ще има полудамски екипаж. Пилотът е Лидия Коцева, навигаторът й обаче е мъж. Лидия Коцева, много добре се представя в своя клас. Тя и екипажът й са достойни претенденти за финала", обяви Атанас Георгиев от Gea Offroad 4x4.

Както Burgasutre вече писа офроуд състезанието ще се проведе на 6, 7 и 8 декември 2012г. (четвъртък, петък и събота) . Датите са съобразени с честването празника на Бургас - Никулден. Към този момент сигурните класове са "Крос кънтри - рали" - Т1 и Т2, а условията за участие са съгласно специалния правилник на БФАС.

Организаторите от Gea offroad и VROMOS.com напомнят, че на всички желаещи е необходим задължителен състезателен лиценз, като същият може да бъде и еднократен на цена 60 лв., издадени от БФАС. За лицензите е необходимо да предоставите единствено медицинско свидетелство. Лицензи ще бъдат издавани и в щаба на състезанието, в деня за регистрация, допълват организаторите.

В случай, че има желаещи ще се организира и клас "Любители" за автомобили 4х4 и клас "GPS" за мотори, ATV и UTV.

Състезанието се провежда за първи път преди 3 год. И предизвика небивал интерес.

"Решихме да го организираме за празника на Бургас, а средствата, които събрахме дарихме на дома за деца "Вяра, надежда и любов". Тогава разбрахме колко много хора са запалени фенове на този спорт. В състезанието взеха участие около 15 джипа и 15 мотора и АТВ-та от цялата страна. Имаше страшно много публика, така се амбицирахме да продължим и да го превърнем в традиция. Миналата година решихме да организираме още по-мащабно състезание. То се проведе в два дни - събота и неделя, непосредствено преди празника на Бургас. Поканихме нашите колеги от VROMOS.com, тъй като подобен род събитие се организира с много хора и средства. Направихме много добро състезание с много шоу за публиката”, разказва Георгиев. 

Тогава се зародила и идеята да направят състезанието по-мащабно.

"На всички много им хареса и настояха да го направим кръг от републиканския шампионат. Подадохме заявка в БФАС, бяхме одобрени и тази година нашето състезание ще бъде 5-и последен кръг от републиканският шампионат по офроуд", допълват от Gea offroad 4x4.

В тридневното състезание тази година екипите ще трябва да изминат около 550 км. Организаторите обещават зрелищно шоу и много адреналин.