6 лв. за кило чистен шаран дни преди Никулден

Мисия Бургас

02-12-2012, 11:00

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Костите на шарана пазят от зли очи, носи древно поверие

От 3 лв. тръгва цената за кило от традиционния за Никулден шаран, показа репортерска проверка на Burgasutre.bg.

Сумата може да достигне обаче и двойно повече според големината на улова и дали е изчистен. Търсенето седмица преди големия бургаски празник е слабо, оплакват се търговци.

„Само гледат още, нямат пари хората и чакат пенсии и заплати, за да купят”, коментираха продавачи. За това пък цени има за всеки джоб. За малък шаран бургазлии броят около 3 лв. за кило. По-големите риби вървят по 4-5 лв. за кг. На места се срещат и етикети с цена 5,50 лв. Ако предпочитате да купите шарана готов за готвене и изчистен от люспите, цената се качва с още 50 стотинки и стига до 6 лв.

Сафридът се търгува за 4,50 лв. килото, толкова върви и чернокопът. Опитни рибари обаче предпочитат сами да донесат улова за празничната трапеза. Тази година морето завря от паламуд и сафрид и да спестят пари, а и да практикуват любимото хоби, местните нарамиха въдиците и мрежите и се оправиха към морето през почивните дни.

Така освен релакс и почивка ще спестят и около 10 лв. на кило паламуд, колкото върви по магазините в Бургас в момента. Ако се приберат с таранка пък ще се разминат с 3 лв. от семейния бюджет – за толкова се продава кило жива риба в града дни преди Никулден. Скаридите са по 6 лв., а пушената скумрия върви за десетолевка.

Костите на шарана пазят от зли очи, носи древно поверие

Легендата за Свети Николай, повелителят на моретата, гласи, че се притекъл на помощ на бедстващи моряци и като запушил пробойна в лодката им с шаран, ги спасил от сигурна смърт.

Затова всяка година на празника му се принася в жертва шаран. Пече се традиционният рибник, освещават се обредни хлябове, а трапезата на бива да се вдига през целия ден, повеляват обичаите.

Люспите на шарана трябва да се чистят внимателно, да не падат на земята, предават легенди, свързани с Никулден. Поверието носи, че ако някой ги настъпи, ще се разболее тежко.

Костите на шарана пък пазели от уроки. Не бивало да се изхвърлят, а да се пуснат в река, заровят в земята или огън да ги изгори за семейно благополучие, разказват още народните вярвания.

В стари времена възрастните дори  пришивали тази от темето, която е във формата на кръст към шапките на децата, да ги пази от зли очи.