Спасителният фонд на ЕС с понижен рейтинг

Най-доброто от печата

02-12-2012, 08:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Рискът и оценката на ЕМС и на ЕИФС са тясно свързани с тези на главните им опори”, обясни “Мудис”.

Агенция “Мудис” свали късно в петък с една степен кредитния рейтинг на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) - спасителният фонд на еврозоната. От максималната оценка Ааа той пада на Аа1, като перспективата е отрицателна.

По същия начин е понижен и рейтингът на Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) - предшественик на ЕМС.

Агенцията мотивира решението си с това че на 19 ноември свали кредитния рейтинг на Франция, втория най-голям кредитор в ЕМС след Германия.

“Рискът и оценката на ЕМС и на ЕИФС са тясно свързани с тези на главните им опори”, обясни “Мудис”.

Капиталът на ЕМС е 700 млрд. евро. От него участничките трябва да внесат 80 млрд. на пет равни части до началото на 2014 г. Останалите 620 млрд. евро са капитал на поискване, който ЕМС осигурява, емитирайки облигации. Разпределението на капитала в ЕМС е както в Европейската централна банка - пропорционално на брутния национален доход.

Делът на Франция е 20,4 на сто, а на Германия 27,1 на сто.

Кредитният рейтинг е международна оценка за платежоспособността на частен или институционален длъжник, който заема пари от финансовите пазари. С понижаването на рейтинга, се повишава лихвата на кредитирането.

ЕМС и ЕИФС, като се опират на относително високия рейтинг на държавите в еврозоната, позволяват да се заемат възможно най-евтино средствата, необходими за тези нейни членки, които са изгубили пазарен достъп заради дълговата си криза и прилагат програми за финансово оздравяване и икономическо преструктуриране.

ЕИФС бе създаден като временен фонд и трябва да спре нови програми от юли догодина. Той досега оказва помощ на Гърция, Португалия и Ирландия, която ще продължи и след този срок до приключването на програмите.