Преиграването - против правилата

Спорт

02-12-2012, 09:50

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Лудогорец и Ботев нямали повод да искат това от БФС

Лудогорец и Ботев продължават да вдигат медиен шум след скандалния мач в Пловдив, завършил 1:0 за гостите, след като съдията Таско Тасков отмени редовен гол за “канарчетата”. От Разград обявиха, че подготвят официално искане до БФС двубоят да се преиграе, без да имат претенции за стадиона и съдията. В Пловдив са на същата вълна и прегръщат идеята за нов мач.

Липсва обаче основание БФС да насрочи преиграване, желанието на двата клуба не е достатъчен аргумент, пише "Труд", цитиран от Sportline.bg. Според нормативните документи единственият повод за преиграване е формално нарушение на правилата по време на мача, което е повлияло на резултата и е описано в доклад на длъжностно лице или в жалба на един от отборите. Въпросният доклад или жалба трябва да бъдат получени в БФС до 48 часа след последния сигнал. Доклад за формално нарушение липсва. “Ботев” е подал жалба, но тя е от общ характер срещу съдийството, без в нея да се претендира за формално нарушение. А и 48 часа от мача отдавна минаха... Ето защо Спортно-техническата комисия няма законово основание да насрочи преиграване. Комисията се събира всеки вторник.

“Наясно сме, че правилниците не позволяват преиграване, тъй като няма формално нарушение на правилата - коментира Ангел Петричев, изпълнителен директор на “Лудогорец”. - Това обаче е прецедент и се надяваме в БФС да вземат под внимание желанието на двата отбора.” В Англия бе позволено преиграване и без формално нарушение. През 1999 г. на “Арсенал” - “Шефийлд Юнайтед” (2:1) против феърплея “артилеристите” вкараха гол - не върнаха на съперника топката, който я извади в тъч за оказване на медицинска помощ. Но по настояване на треньора Арсен Венгер футболната асоциация разреши преиграване - 2:1 за “Арсенал”.