Смъртно наказание? Не, не и не!

Политика

02-12-2012, 11:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вицепрезидентът Маргарита Попова е с категорична позиция

Срещу смъртното наказание бих застанала, ако трябва и срещу целия свят.

Това заяви пред БНР вицепрезидентът Маргарита Попова.

Искането да се премахне наказанието доживотен затвор без право на замяна е последователна политика на Попова още от времето, когато е работила като прокурор, обясни тя.

Никъде в друга държава няма Наказателен кодекс или закон, в който да има посочено два пъти наказание доживотен затвор, каза Попова. Ние имаме два пъти наказанието доживотен затвор – веднъж със замяна и без право на замяна. Разбирам хората, разбирам обществото, разбирам техните претенции, тяхната национална нагласа. Разбирам много добре емоциите и нагласите на хората срещу тази тема, която се отвори. Нагласите на хората навсякъде под слънцето са такива, защото хората са настроени срещу злото, което те виждат в извършването на престъпление. Никой не може да убеди лесно жертвата, пострадала от престъпление, че не трябва да има тежко възмездие и ако може най-тежкото, коментира вицепрезидентът. За смъртно наказание никога не бих искала да се говори, никога не бих искала да чувам нито като личност, нито като държавник. И срещу смъртното наказание бих застанала, ако трябва и срещу целия свят, категорична е Маргарита Попова.

Ако дебатът обаче остане в рамките на хуманното и емоционалните нагласи, няма да има успех. Не е в това същността на дебата за доживотен затвор без замяна – работата е в регулацията на нашия закон, обясни още Попова. Регулация, по която ние отиваме на съд в европейските структури и има опасност, ако в нашия НК продължава да присъства по два начина доживотен затвор, Страсбург няма да се поколебае да ни отправи послание да плащаме пари, смята Попова.