Архитекти в надпревара за метростанция 20 в "Дружба"

Мисия София

02-12-2012, 12:30

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Дискусията е днес в НДК

Конкурсът за Метростанция 20 в ж.к. "Дружба" отваря темата и за състезанията на архитектурни проекти в България.

Дискусията  е днес от 13.00 до 14.30 ч. в зала 7 в НДК - в рамките на  фестивала "Sofia Architecture Week", съобщават организаторите.
Конкурсът за Метростанция 20 беше обявен като намерение при откриването на "Sofia Architecture Week - 2010". През 2011 г. беше осъществен - с международно жури и 130 проекта от 22 страни, като половината от предложенията бяха от България.
През декември 2011 г. бяха присъдени две първи награди - на арх. Александър Шинолов от България и на екип с ръководител арх.Victor Jimenes - студио АТА, Лондон. За да се определи
победител, бяха дадени препоръки за доразработване и оптимизиране на проектите като технологично изпълнение и финансова адекватност, запазвайки оригиналното им въздействие.
Авторите трябваше да направят подобренията и да изпратят проектите на журито за втора оценка, която да се формира на среща на журито с ръководството на "Метрополитен" ЕАД, за да се определи проектът за реализация. През ноември 2012 г. от конкурса за Метростанция 20 все още няма обявен победител, отбелязват инициаторите.
На дискусията днес в НДК ще бъдат представени участниците и победителите, с което ще бъде отворена и темата за архитектурните конкурси в България.
Сред поканените на дискусията са членове на международното жури - от българска страна, представители на гилдийни организации, общината, специализираните медии, неформални
граждански сдружения и представители на творческите индустрии.
Участието си са потвърдили главният архитект на София Петър Диков, председател на международното жури, арх. Георги Кътов, инициатор на идеята за конкурса, член на журито и куратор на "Sofia Architecture Week - 2010", арх. Петър Торньов, член на журито и куратор на "Sofia Architecture Week - 2009", арх. Димитър Паскалев - група "Град", сдружение "Архитекти за София", арх. Павел Янчев и арх. Орлин Манолов, автори на конкурсното задание, арх. Анета Василева, блогър. Дискусията ще води Боряна Зафирова - координатор на конкурса.