7-годишното дете, пострадало от пиратка, на ръба на смъртта

Животът

02-12-2012, 13:55

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В продължение на часове лекарите се бориха за живота на Стилиян, състоянието му остава критично

Въпреки всички животоспасяващи интервенции, направени от няколко екипа хирурзи в УМБАЛ “Свети Георги”, състоянието на 7-годишния Стилиян от пловдивското село Тюркмен остава критично. Той, заедно с още две момчета от същото село, пострада при жесток инцидент с взрив на пиратка вчера.

Серия от изключително сложни и животоспасяващи операции са направили лекарите късно снощи. По спешност екипите са работили в продължение на няколко часа, защото момчето е било прието с фрактури на долна и горна челюсти, множество наранявания на меките тъкани на лицето, разкъсване на езика и устната кухина, счупване на дясната ръка на две места, кървене на ушите и изгаряния в областта на лицето, пневмоторакс и колапс на белия дроб.

В момента детето е в кома и на апаратна вентилация, настанено е в Интензивния сектор на Клиниката по детска хирургия, където остава под 24-часово наблюдение, защото има съмнение и за мозъчен оток.

Останалите две момчета имат по-леки изгаряния и са настанени в Клиниката по изгаряния, пластична и реконструктивна хирургия. Заради естеството на инцидента засега те остават под непрекъснато лекарско наблюдение. Предстоят им операции, но се очаква състоянието им да се подобрява.