Роботи оставят безработни военни делфини

Свят

02-12-2012, 14:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Животните били обучени в намиране на мини

Някои от делфините, използвани от американските военноморски сили, за да откриват мини, скоро ще останат без работа, защото ще бъдат заменени с работи.

Те обаче няма да бъдат пенсионирани, а преквалифицирани, предаде Асошиейтед прес.
От 2017 г. 24 от 80-те обучени делфини от военоморските сили ще бъдат заменени с 3,6-метров робот с формата на торпедо.
Въпросната машина върши същата работа като делфините, но за разлика от тях може да бъде произведена бързо, докато делфините се обучават да откриват мини за 7 години.
Делфините, които няма да търсят мини, ще бъдат използвани за гарантиране на сигурността на пристанищата и за издирването на предмети на морското дъно в тези райони.
Обучението на делфините струва на американските военноморски сили 28 милиона долара. Програмата датира от втората половина на 50-те години. Едно време в нея бяха включени
китове и акули. Сега делфините от програмата, издирващи мини, са от вида бутилконоси. Във военноморските сили има и 40 тюлена от вида морски лъв.
В последните години делфините бяха разполагани в Ирак и Бахрейн, за да патрулират и да откриват вражески водолази и мини. Дотам бяха превозвани с кораби в големи надуваеми басейни с диаметър 6 метра.
Повечето от делфините и морските лъвове се намират във военноморската база Пойнт Лома край Сан Диего. Други пазят базите за подводници в щатите Вашингтон и Джорджия.
Понякога делфините ги дават под наем на морски паркове.
Военните, които се грижат за делфините и за морските лъвове, нямат право да ги изоставят дори ако бозайниците преустановят активната си дейност.