Махат найлоните на кръчмите

Животът

02-12-2012, 17:11

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Около 600 инспектори в цялата страна ще дебнат за пушачи не само в делничните дни в заведенията, но и по време на коледните и новогодишните празници

Зимните пушални, които кръчмарите приспособиха заради забраната за пушене на обществени места, трябва да се бутнат, защото са незаконни. Констатацията е на благоевградската община. Служители на кметството заедно с пожарникари и здравни инспектори тръгват на масови проверки, пише „Монитор“.

Собствениците на заведения в цялата страна прибегнаха до найлонови шатри и пристройки с алуминиева дограма, за да задържат заклетите пушачи сред клиентите си. В редки случаи импровизираните пушални се отопляват с климатици, но в повечето случаи насред помещенията са разположени газови чадъри.

Инспекторите са категорични, че такива отоплителни тела не могат да се ползват в затворени помещения, особено ако са заградени с найлон. Пристройките не отговаряли на изискванията за противопожарна безопасност и заради това, че нямат прозорци. 

Освен с шатрите кръчмарите се опитват едновременно да задържат пушачите и да избегнат глобите с различни хитрини. Масово по дискотеките върху масите вместо пепелници се редят вази с вода, купички с лед или с ядки. В много от заведенията в борбата с инспекторите е впрегнат и персоналът. Гардовете следят за служители на здравната инспекция още на входа на дискотеката, като при появата им светкавично съобщават на диджея, който обявява край на пушенето.

Сервитьорките пък бързо махат импровизираните пепелници. Така в кръчмите и дискотеките в цялата страна се пуши на воля. В някои от тузарските нощни заведения пък ВИП стаичките се превърнаха в скрити пушални.

В същото време собствениците на конкурентни заведения започнаха да се топят взаимно пред проверяващите за пушачи. Средно по пет фалшиви сигнала на ден се получават на горещите телефони на столичната здравна инспекция.

Около 600 инспектори в цялата страна ще дебнат за пушачи не само в делничните дни в заведенията, но и по време на коледните и новогодишните празници, предупредиха пък от здравното министерство.