Париж оживя на коледен базар

Най-доброто от печата

03-12-2012, 06:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Истинско бистро с бордо и камамбер отвориха французите в Интер Експо Център

Инициативата на Международния женски клуб към посолствата в София за благотворителен Коледен базар тази година надмина всички очаквания. Двете големи партерни зали на Интер Експо Център в София буквално се пръскаха по шевовете от хилядите столичани и гости, дошли да купят оригинален подарък за Рождество на най-близките си.
Коледен базар? Свикнали сме да гледаме едно и също по безкрайните сергии с твърде подобни стоки. Не така обаче стояха нещата на изложението в Интер Експо Център. Без протоколни комплименти - дамите на дипломатите се бяха постарали да представят страните си по най-добрия начин. И далеч не само със специфичните коледни пайове, торти, кексове и соленки, а и с националните си костюми. Японски кимона, индонезийски сари, латиноамерикнаските пончо и сомбреро, европейските бонета и престилки, руските и украински сарафани сякаш бяха
вкарали целия свят в една зала
Най-оригинални обаче се оказаха французите. Те бяха разгърнали истинско парижко бистро с плетени столове и масички, на които посетилите се наслаждаваха на бордото и камамбера. А между тях двама акордеонисти свиреха знаменити шансони от миналия век. Иначе на щанда може да се купят най различни неща - от вина и козметика до биография на лидера на алжирската революция и първи президент на страната Ахмед бен Бела. Безспорен успех обаче имаха елегантните шалчета и дамски зимни шапчици само за по 50 стотинки.
Неслучайно Италия е една от любимите дестинации на българските гурбетчии. Защото се оказа, че дори царската туршия не е наш патент - същата я правят и на Ботуша.
Колумбия бе заложила на захаросани плодове и на порцеланови ангелчета и мадони, Турция - на традиционните баклави, локуми и всякакви други шекери. За Ирландия е ясно - бира "Гинес" и уиски "Джеймисън". Традициите са си традиции. Вече 20 години Чехия и Словакия са отделни държави, но сега павилионът им беше общ. Подхвърлената от посетител реплика: "Ама вие сте като Кирил и Методий - не може да ви раздели човек, предизвика искрен смях сред дамите зад щанда.
В базара имаше и българско участие. Столична голяма община продаваше изработени от ученици сурвакници за по 3 лева и коледни картички по 2 лева. И разбира се, станалата вече марка софийска баница.
Но най-голямата атракция се оказа джаз бендът на Мишо Йосифов и Вили Стоянов. Той буквално взриви стълпилата се публика с безсмъртното парче на Луис Армстронг "When the saints go marching in".