Ботев аут от евротурнирите

Спорт

03-12-2012, 08:52

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Клубът не отговаря на правилника за лицензиране, Борислав Михайлов може да помогне

Сериозен проблем може да прекърши мечтите на феновете на Ботев (Пловдив) да видят любимия си тим в евротурнирите следващото лято. Завръщането на "канарчетата" в Европа може да се отложи с година и половина. "Жълто-черните", които направиха скъпа селекция и строят база за 30 милиона лева, нямат право да играят в следващото издание на евротурнирите, тъй като клубът не отговаря на един от критериите при лицензирането за участие в Шампионската лига и Лига Европа, пише вестник “7 дни спорт”.

За какво става въпрос? Новосформираният клуб след фалита на Христоловия Ботев няма да е навършил три пълни години до 1 юни 2013 година, когато започва процедурата по лицензиране за участие в евротурнирите. Всеки тим, който кандидатства за Шампионската лига или Лига Европа, трябва да е играл в първенството на съответната държава поне 36 месеца. Ботев е клуб с близо 100-годишна история, но закриването на старото АД на Димитър Христолов и основаването на новото в края на юли 2010 година се брои за прекъсване. Така юридически “Ботев” днес е клуб на 2,4 години, пише Sportline.bg.

Интересно е и друго. В член 12, алинея 3 от правилника на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей е описано, че Изпълкомът на евроцентралата по свое усмотрение може все пак да допусне клуб за участие в турнирите. Проблемът е, че за да се случи това шефовете на "жълто-черните" трябва да си посипят главата с пепел, защото президентът на БФС Борислав Михайлов, чиято оставка поиска Ангел Палийски, е член на най-висшия орган на евроцентралата. Естествено, с неговото съдействие Ботев би имал по-голям шанс да заобиколи липсата на 2 месеца съществуване. Но ще имат ли очи от Ботев да молят Боби за помощ, след като искат оставката му?!